Европейската комисия ще отпусне 1,3 милиона евро за борба с двойния стандарт при храните. Това ще стане по нова програма, инициирана от евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков, съобщи „Канал 3“.

Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите. Ще има възможност да се включват и неправителствени организации, които работят за защита на потребителите.

„Имаме поредна ефективна крачка за решаване на двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Европейската комисия одобри проект, предложен от мен и Андрей Новаков, за справяне с двойния стандарт с храните и напитките в ЕС“, обяви Емил Радев на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ.

„Пилотният проект е одобрен с най-високата възможна оценка – вече ще има българска програма за 1,3 млн. евро, която ще подпомага всички организации, които имат дейност за премахване на двойния стандарт“, каза още Радев.

„Радвам се че такъв общ европейски проблем решението дойде от нашата страна. Това не е инициатива, това не е кампания, това е програма, по която потребителските организации ще могат да кандидатстват – за закупуване на оборудване, за провеждане на тестове, за обучения, за информационни кампании, за повишаване на сътрудничеството“, каза евродепутатът Андрей Новаков.

„Надяваме се да имаме конкретни резултати през 2019-а, за да може включително компании от България да участват в тази кампания“, допълни Новаков.

„В коментара на ЕК към пилотния проект пише: „Да се изпълни, както е предложено“, тоест без каквито и да било забележки. В същото време в списъка с предложени пилотни проекти е имало много отхвърлени“, изтъкна Новаков.

„До преди няколко години Европейската комисия отричаше въобще да има двоен стандарт, но след многобройните изследвания и писмени въпроси, които задавахме на ресорните комисари, това се промени. Призна се, че има двоен стандарт между храните в Източна и Западна Европа. Искаме да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС и ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може гражданите на различните страни на ЕС да могат да имат достъп по еднакво качество храни“, каза още Радев обясни, че има двоен стандарт в ЕС и в различни други потребителски стоки като козметика, почистващи препарати, горива.

„Двойните стандарти са огромен бич на ЕС и ние ще направим всичко възможно, за да променим това. Надявам се, че с цялата информация, която ще се събере, да имаме една по-пълна картина в кои държави го има този проблем. И се надявам в крайна сметка да имаме едно ново законодателно предложение за уеднаквяване на стандартите“, обясни Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук