България ще предостави спешна хуманитарна помощ във връзка със земетресението в Република Албания в размер на 200 000 лева, реши правителството на днешното заседание.

Албания, земетресение

Финансирането ще бъде осигурено от средствата по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ.

Предоставената от българска страна спешна хуманитарна помощ има важно политическо значение и ще подпомогне усилията на ЕС и на международната общност за справяне с последиците от земетресението в Република Албания.

Албания, земетресение

За нуждите на пострадалото население Българският Червен кръст предоставя чрез Албанския Червен кръст вещи от първа необходимост от бедствения си резерв, като част от тях са от съвместния бедствен резерв с Турския Червен полумесец: Вълнени одеяла – 1000 бр. Семейни палатки – 100 бр. Комплекти спално бельо /чаршаф, плик, калъфка/ – 1000 бр. Възглавници – 1000 бр. Семейни хигиенни пакети – 100 бр.

Албания, земетресение

БЧК продължава да следи ситуацията в Албания и при необходимост е в готовност за последващо подпомагане и изпращане на издирвателни екипи с кучета на Планинската спасителна служба.

Иначе днес властите в Албания съобщиха, че броят на жертвите от земетресението се увеличава. Загиналите вече са 27, а ранените са над 650.

Албания, земетресение

Регистрирани са множество щети на къщи и сгради, главно в Дуръс, Туман и Тирана. От руините са извадени повече от 45 души.

Албания, земетресение

В подкрепа на албанските власти пристигнаха специализирани екипи от Косово, Гърция, Италия, Турция, Черна гора, Северна Македония и други страни.

Албания, земетресение

Припомяне, че вчера сутринта в 3:54 ч. (местно време) Албания беше разтърсена от силно земетресение с магнитуд 6,4. Последваха множество вторични трусове с различен интензитет между 3,1 и 5,4 степен. Разрушени са много сгради.

Албания, земетресение

Днес в Албания е обявен национален траур.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук