Почти всеки трети българин покрива трудно разходите си за здраве, а на всеки 10-и се е налагало да взима заем, за да плати лечението си. Данните са от национално представително проучване на БАН от началото на годината и е по проект на Института за изследване на обществата и знанието „Здраве, качество на живот, неравенства“.

Според резултатите от социологическия сондаж, повече от 50% от общите  разходи за здраве у нас се поемат от пациентите, българите плащат тези пари директно от джоба си. За сравнение : в държавите с по-добре развито здравеопазване, делът на парите за здраве, които пациентът дава се колебае между 5 и 20 на сто. Трайна тенденция е държавата да прехвъля финансовата тежест върху гражданите, гласи основен извод в доклада на изследването на БАН.

„Високите разходи при разболяване на един член от семейство достигат до катастрофалните 36 на сто от доходите“, конкретизира още екипът на БАН. Средният месечен разход на едно домакинство за здраве варира около 102 лв., а на едно лице – 42 лв. Годишно сумата се увеличава до 1204 лв. за едно семейство и до 504 лв. на човек от домакинството.

На базата на тези изчисления, експертите твърдят, че през  анализираната 2015 г. личните разходи за здраве са били между на 3,6 и 3,7 млрд. лв.,
което представлява 52% от разходите за здраве. Останалите 48% осигурява Националната здравна каса. ( Същото съотношение между пари от касата и директни плащания от пациенти установи преди 2 години и доклад на Световната банка за България).

Всеки четвърти българин няма достъп до лекар, фелдшер или до лекарства, констатира още изследването на БАН. То предупреждава, че хората от селата масово не могат и не си купуват необходимите лекарства, а  сърдечно-съдовите заболявания вече не са само здравен, а общонационален проблем.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!