Днес председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова обяви, че е подала жалба до Европейската комисия заради бездействието на българските институции. Целта на жалбата е Европейските институции да продължат с наказателната процедура срещу България по отношение на несъответствие на българското законодателство с европейското относно неравноправните клаузи в потребителски договори.

„Причината да се обърнем към европейските институции е нежеланието, бездействието и липсата на политическа воля от страна на българските институции – на правителството, на министъра на правосъдието, на Народното събрание да защитят гражданите от свръхправомощията на банките, на другите финансови институции, на бързите кредити, на колекторските фирми и заради опита им да заблудят европейските институции, че са спазили препоръките, които им бяха отправени от ЕК през януари 2019г.”, каза Мая Манолова.

По думите й банките разполагат със свръхправомощия, а гражданите не разполагат с механизъм да се справи с това. На практика банките могат да продадат жилището на „длъжника” преди да е имало и дело.

„Проблемите в българското законодателство накараха ЕК да даде своето становище и двумесечен срок на българските институции да поправят българското законодателство, така че да защити българските граждани, в качеството им на потребители”, добави Мая Манолова.

И добави:

„Това беше повод, в качеството ми на омбудсман, да внеса предложения за промени в ГПК, с който да се защитят гражданите от свръхправомощията на банките”.

Такъв законопроект внесе и Министерството на правосъдието, но в продължение на 1 години Народното събрание не го разгледа. Едва в края на 2019г. този законопроект беше приет, като парламентът е взел предвид само едно от предложенията на Манолова и екипа й – за неравноправните клаузи в потребителските договори.

По отношение на защитата на длъжника срещу разпродажбата на имуществото му, без да има произнасяне на съда с окончателен акт, няма никакъв напредък.

„На практика в хода на обсъжданията на нашия законопроект в парламента, министърът на правосъдието Данаил Кирилов направи един трик, един пирует, направо едно салто: по време на правната комисия защити възможността да бъде спряно принудителното изпълнение срещу жилището на длъжника, поне до произнасянето на съда на първата съдебна инстанция. Но след това, в пленарна зала, се извъртя на 180 градуса и се изметна от позицията си, заявена в правната комисия, като открито се позова на искането на Асоциацията на банките и по този начин народните представители за пореден път предадоха интересите на гражданите за сметка на интересите на банките. Банковото лоби удържа поредна победа в парламента в битката си срещу потребителите”, каза Манолова.

Тя добави, че се притеснява от опита на институциите да представят направените промени като изпълнение на препоръките на ЕК.

От своя страна адвокат Веска Волева каза, че чрез банките се източва България.

„България е един голям Перник в правосъдието. Не искам да соча лица от парламента. Но ще кажа, че при всяко мръдване на нещо, някой, който не е юрист, предлага промени в закона. Това се случи и в банките”, коментира адв. Волева.

И попита:

„Кажете ми как този министър (Данаил Кирилов-бел.ред) беше на едно мнение, а кой в една и съща комисия, на едно и също заседание му натисна…педалите и той си промени мнението. Защо в България лихвите са 5 пъти по-високи от богатите държави? На какво отгоре ние ще плащаме изключително високи лихви? Защото така е направен законът, че няма смисъл една банка да привлича клиенти”, коментира адвокат Волева.

Тя заяви, че банките ограбват българския народ, защото законодателството им го позволява.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!