Ана Бърнабич
на снимката: премиерът на Сърбия Ана Бърнабич

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви пред Общото събрание на ООН, че Прищина е разпалила голяма криза с ирационална демонстрация на сила, но че Белград остава ангажиран с намирането на решение, основано на компромис.

Бърнабич посочи, че броят на нападенията срещу сърби, тяхната собственост и религиозно наследство в Косово непрекъснато се увеличава.

„По данни на ООН Косово все още е територията с най-малък брой завърнали се (вътрешно разселени сърби) от всички постконфликтни райони в света“, подчерта премиерът.

Тя цитира няколко примера за нападения срещу конкретни лица, както и срещу сръбски средновековни църкви и манастири.

„Тази спирала от насилие в Косово достигна своята кулминация по-рано тази седмица. Под претекст за прилагане на нови правила за регистрационните номера Прищина изпрати тежко въоръжени специални сили в северната част на страната. Това е поредното брутално нарушение на споразумението от Брюксел. Тази ирационална демонстрация на сила предизвика голяма криза „, каза премиерът.

Това наруши снабдяването с храна и лекарства за сръбската общност в северната част на Косово, каза Бърнабич и добави, че местните сърби, мирно протестиращи срещу мярката, се се сблъскали със сълзотворен газ и полицейска бруталност, които застрашават сериозно местната и регионалната стабилност.

Въпреки всички предизвикателства и ежедневни провокации, Сърбия остава силно ангажирана с намирането на решение, основано на компромис, което ще гарантира траен мир и стабилност.

„Диалогът и прилагането на постигнатите споразумения са единственият правилен начин за разрешаване на всички открити въпроси“, добави Бърнабич.

Тя обаче припомни, че почти девет години след постигането на Брюкселското споразумение формирането на Общността на сръбските общини, който е гръбнакът на това споразумение, дори още не е започнало.

Бърнабич призова международната общност и най-вече Европейския съюз като гарант на Брюкселското споразумение, категорично да настоява институциите за самоуправление в Прищина да започнат да изпълняват всички постигнати споразумения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!