Barnier_May
На снимакта: Мишел Барние и Тереза Мей

Ако Великобритания промени мнението си за излизане от Евросъюза, страната може отново да кандидатства за членство „като трета страна“, каза главният преговарящ от ЕС по Брекзит Мишел Барние., съобщи „Политико“.

След реч пред католическа конференция в Брюксел, Барние беше попитан как ЕС може да реагира ако Великобритания реши че иска да остане в ЕС, евентуално след втори референдум .

„Ако Великобритания промени червените си линии, тогава ние ще я приемем незабавно“, каза Барние, но добави, че „след (Брекзит) тя ще бъде трета страна и като такава може да поиска да се присъедини към ЕС“.

От коментара на Барниеу се прави извода, че всякаква промяна по отношение на Брекзит може да настъпи само след като Великобритания напусне съюза.

В продължилата си близо два часа реч Барние предупреди, че Брекзит без сделка ще означава „скок в тъмното“ за 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания и за 1,5 млн. британци, живеещи в ЕС.

„От самото начало искахме споразумение с Обединеното кралство, за да се уверим, че Брекзит е създал толкова много несигурност и често безпокойство“, каза той.

Барние каза, че „сме близо до края“ на преговорите по споразумението за оттегляне, но „трудните въпроси“, а именно ирландският въпрос за границата, остават да бъдат решени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!