Barnier_May
На снимакта: Мишел Барние и Тереза Мей

Британското правителство ще се изправи пред многомилиардна сметка за уреждане на разделянето с ЕС дори и ако напусне блока без сделка, каза преговарящият от страна на Брюксел Мишел Барние.

Някои антиевропейци, противници на договореното споразумение с Брюксел, се противопоставят на идеята за уреждане на сметката, която собственото им правителство оценява на 39 милиарда британски лири (44 милиарда евро) за покриване на неизплатени задължения.

В интервюта с няколко европейски вестника обаче Барние заяви, че сметката ще бъде решена в някакъв момент, дори ако Лондон отхвърли споразумението за оттегляне, подписано от Великобритания през ноември и с краен срок 29 март.

„За бюджета на ЕС винаги сме казвали едно просто нещо: всички ангажименти, поети от Обединеното кралство, все още член на ЕС, ще бъдат спазвани – заяви старшият представител на ЕС, съобщи в. „Льо Монд“ – Ще бъде по-трудно да ги накараме да ги уважават в случай на отсъствие на сделка, но ние ще продължим да настояваме: тези ангажименти са правно обвързващи съгласно международното право и не мога да си представя, че Великобритания няма да спази ангажиментите си.“

Правителството на премиера Тереза Мей не оспорва, че Великобритания дължи бюджетни вноски за покриване на разходите на ЕС, договорени между членовете, докато Великобритания остава в блока и одобри споразумението за развод през ноември.

Но британският парламент, разделен между поддръжниците на сделката, евроскептиците, които искат да се откажат от сделките, и проевропейците, които искат да спрат Брекзит, отхвърлиха това съгласие и хвърлиха сянката на неопределеност върху този процес.

Някои хардлайнери в Лондон искат да откажат плащането като механизъм, който да използват преди преговорите след Брекзит, за да договорят нови търговски отношения между Великобритания и останалите 27 държави-членки на ЕС.

Отделно в интервюто, дадено на френския всекидневник „Льо Монд“, „Люксембургер Ворт“ и полския „Ржечпосполита“, Барние потвърди позицията на ЕС за консенсуса, че споразумението за оттегляне трябва да остане и че правителството на Мей може да намери начин да го спаси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!