Четири партии ще имат предствители в Европейския парламент след евровота, гласят резултатите от проучване на „Барометър България“ за периода 10-15 май. Десетина дни преди изборите със сигурност са решили да гласуват едва 33,8% от запитаните. В техните предпочитания ГЕРБ имат много малък аванс пред БСП – 31,9% срещу 31,2% за столетницата. Другите две партии, които ще се поздравят с евродепутати, са ДПС /8,8%/ и ВМРО /7%/. Останалите „претенденти“ засега са „под чертата“, но имат своите шансове, тъй като над 36% от анкетираните не са решили дали и за кого да гласуват.

29 процента от анкетираните са отрекли възможността да отидат до урните.

Очертава се ниска избирателна активност, но големият дял на колебаещите се обещава да бъде определящ фактор за изхода от изборите. Сред тях предпочитанията, в случай на гласуване, са разпределени по-различно:

ГЕРБ биха могли да привлекат 14,3% от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си. ВМРО имат потенциал да добавят допълнително 21,4% от тези, които все още не са взели решение, което се обяснява с това, че Ангел Джамбазки, като водач на листа, печели одобрение и привлича гласове и извън тяснопартийния електорат.

БСП има относително малък шанс да привлече допълнителни гласове от групата на колебаещите се, а при ДПС той е пренебрежим. 17% от колебаещите се обаче нямат определени симпатии и могат да „изстрелят“ нагоре и някоя от следващите партии.

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО:

Период на провеждане на изследването: 10-15.05.2019 г. 

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 843 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!