Гордите майка и баща на Нургюл - Гюлзар и Илхан Салимови. Снимка: Латинка Светозарова, БНР

Българската федерация по шахмат 2022 ще сключи договор с Нургюл Салимова, с който ще бъдат обезпечени финансово участията на талантливата ни шахматистка, която стана втора на Световната купа в Баку.

Председателят на федерацията Васил Антонов обяви премия за Нургюл от 10 хиляди лева. Премия ще получи и първият й треньор Живко Жеков. В Плевен Антонов се срещна с нейните родители Гюлзар и Илхан Салимови.

Пред БНР те споделиха гордостта и радостта от детето си:

Чувството е неописуемо. Този път надмина себе си. Гордеем се с нея. Винаги сме си представяли, че Нургюл ще стигне световния връх, независимо кога. Това беше целта – да влезе при топ шахматистките.“

Баща й Илхан обясни, че Нургюл е свикнала да ходи сама по турнири и темата се преекспонира:

„От 10-годишна отива по турнирите сам-самичка. Можеше и ние да сме до нея, но мисля, че не е толкова голям проблем. Комуникацията винаги си е налице. Виждаме се с нея постоянно – преди и след партията. Всичко е в реда на нещата. Оттук насетне следва да надгражда, нови турнири и нови предизвикателства“, каза Илхан Салимов.

Илхан не знае дъщеря му да е имала предложения да се състезава за друга държава. Според него засега няма конкретни предложения.

Тя е много горда, че представлява България. Винаги гордо е носила знамето на България. Тя ще продължи да играе за България“, заяви Салимов.

„Нургюл успя да ни обедини. Всички трябва да сме по-търпеливи и да помагаме в такива моменти. Не трябва да се опитваме да заглушим радостта от тези събития. През последните дни се обадиха редица бизнесмени, които искат да се включат. Това ми дава увереност, че ще успеем да осигурим на Нургюл един добър календар през следващата и по-следващата година“, заяви председателят на шахматната федерация Васил Антонов.

„Ще се радваме да участва в много турнири, да носи много купи, медали и слава за България“, каза той.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук