Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че 21-ви век ще бъде „американският век“. Думите му бяха част от изявлението му по повод Деня на благодарността.

„Колкото и трудно да е Денят на благодарността днес, ние трябва да мечтаем за голямо и да имаме светло бъдеще“, каза той. „Никога не съм бил толкова оптимистичен за бъдещето на Америка, колкото съм сега. Твърдо вярвам, че 21-ви век ще бъде американският век „.

Байдън обеща САЩ да бъдат лидер, без да демонстрират сила.

„Ще изградим водеща световна икономика, ще водим света със силата на нашия пример, а не като демонстрираме своята сила, ще бъдем климатични лидери и ще спасим планетата, ще разработим лечения за рак, болестта на Алцхаймер и диабет, най-накрая ще изкореним расизма у нас “, добави демократът.

В обръщението си към нацията за отбелязвания днес Ден на благодарността новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да се обединят в дълго продължаващата борба срещу Covid-19 като не забравят, че са „във война с вируса, а не с един друг“.

„Не позволявайте умората да победи. Разбирам, че сте уморени, това е реална умора. Знам, че можем и че ще победим този вирус“.

Байдън също призова за предприемане на „обикновени стъпки“ като носене на маска, ограничаване на събиранията и спазване на социална дистанция.

Междувременно в Калифорния отбелязаха рекорден брой нови случаи на коронавирус. Съобщава се за над 18 000 нови случаи само за един ден – с около 3000 повече от предишния рекорд. Общият брой на заразените с Covid-19 в страната от февруари до сега е най-малко 12,5 млн., а жертвите са поне 259 000.

Докато Байдън говори пред нацията за пандемията, действащият президент Доналд Тръмп продължи с необоснованите си обвинения в нарушения по време изборите, които той загуби. В навечерието на празника от поста си държавният глава не даде насока на гражданите за това как да отбележат празника в ситуацията на неовладяна пандемия.

Америка е страната, която продължава да отбелязва мрачни рекорди, но хора тук се стекоха по летищата въпреки стряскащите данни и съветите на здравните експерти за въздържане от пътуване.

По време на Деня на благодарността обикновено американските семейства се събират от различни точки на закрито и сядат заедно на вечеря – сценарий, който  по време на пандемия има потенциал да доведе до още по-мрачни рекорди.

Денят на благодарността е обявен за национален празник в САЩ през 1863 г. с решение на 16-ия президент на страната Ейбрахам Линкълн . През 1941 г. американският конгрес приема резолюция, според която празникът се чества всеки четвърти четвъртък на ноември.

Тази традиция обаче възниква през 1621 г., когато първите заселници от колонията Плимут на територията на днешния щат Масачузетс, след прибирането на реколтата, решават да възхвалят Господа. На празничната трапеза са били поканени местни индианци, които донесли необичайна птица – пуйка, която оттогава се превръща в неизменна част от Деня на благодарността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!