САЩ, Китай
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, предвиждащ ограничаване на американските инвестиции в технологичния отрасъл на Китай, включително в разработването на полупроводници, микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект, предаде БТА.

От текста на документа става ясно, че американският лидер е обезпокоен от това, че страни като Китай развиват технологии, които „играят ключова роля от гледна точка на разузнавателната дейност, следенето и използването на средства в киберпространството“.

„Стремителното разработване от подобни страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект повишава способностите им да извършват действия, застрашаващи националната сигурност на САЩ“, се отбелязва в указа.

На специален брифинг представител американското правителство заяви, че указът на Байдън „дава на министъра на финансите правомощия да регулира определени инвестиции в структури в Китай, участващи в дейност, засягаща националната сигурност, в три конкретни сектора: полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и някои системи за изкуствен интелект“. На брифинга беше уточнено, че властите в САЩ очакват от бизнеса да съобщава за подобни капиталовложения, някои от които могат да бъдат забранени.

Правителствният представител увери, че предписанията на указа представляват „стъпка в сферата на националната сигурност, а не в икономиката“. Той добави, че Вашингтон „води политика на намаляване на рисковете от Китай“, но направи уговорката, че целта на американските действия не е да доведат до разделяне на икономиките на САЩ и Китай.

Китай изрази „силно безпокойство“ от новите американски инвестиционни ограничения

Китай изрази „силно безпокойство“ от решението на САЩ да забранят някои инвестиции в китайския технологичен отрасъл и обяви, че си запазва правото на ответни мерки, заяви китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Указът засяга нормалното функциониране и вземане на решения в предприятията и подкопава световния търговско-икономически ред, посочи ведомството.

Министерството добави, че се надява САЩ да уважават правилата на пазарната икономика и конкурентното начало и да се въздържат от „изкуствено затрудняване на международния търговско-икономически обмен и сътрудничество и от създаването на пречки пред възстановяването на световната икономика“.

Мярката може да обтегне още повече отношенията между двете най-големи световни икономики

Засегнатите от ограниченията области като инвестициите в китайски компании, разработващи софтуер за проектиране на микрочипове и средства за производството им, са доминирани от страни като САЩ, Япония и Нидерландия, затова Китай се опитва да създаде свои алтернативи.

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър приветства указа на Байдън.

„Твърде дълго американските пари допринасяха за подхранването на китайския военен възход. Днес САЩ предприеха първата стъпка към гарантирането, че американските инвестиции няма да отиват за финансиране на усъвършенстването на китайската армия“, каза той и добави, че Конгресът трябва да облече тези ограничения в закон и да ги прецизира.

Републиканците изразиха недоволство, че мерките не са достатъчно широкообхватни. Председателят на външната комисия на Камарата на представителите Майкъл Маккол похвали цялостната философия на ограниченията, но добави, че „обстоятелството, че те не включват и съществуващите инвестиции, а също и сектори като биотехнологиите и енергетиката, е повод за безпокойство“.

Представител на американското правителство потвърди пред Ройтерс, че текстът на указа се отнася само за бъдещи, но не и за капитоловложения в заварено положение.

Сенаторът републиканец Марко Рубио определи мерките като „почти смехотворни“. „Те са пълни с вратички, изрично се пренебрегва двойната употреба на важни технологии и не включват отрасли, които китайското правителство смята за жизненоважни“.

Колегата му демократ Боб Кейси каза, че указът на Байдън „държи сметка за неотложността на въпроса и ще позволи на САЩ да намалят някои рискове от злонамерени играчи като Китай“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук