Президентът на САЩ Джо Байдън определи задължителната ваксинация в страната като успех до момента, но акцентира, че предстои още много работа, съобщава „Ройтерс“.

„Свалихме броя на неваксинираните на 66 милиона, който все още е недопустимо висок, каза той.

Делът на имунизираните в САЩ нарасна с над 20 процентни пункта, след като през последните месеци множество институции въведоха задължително ваксиниране, а същевременно намалява и броят на заразените и смъртните случаи.

През юли президентът обяви, че федералните служители трябва или да се ваксинират, или да се тестват редовно. През септември той обяви, че федералните служители трябва да се имунизират или рискуват да останат без работа, както и че служителите на големите компании трябва да се ваксинират или да се тестват.

По последни данни на Ройтерс 66,3 процента от населението на САЩ е имунизирано с поне една доза, а 57,3 е със завършена ваксинация. В сряда представители на правителството казаха, че с първа доза са ваксинирани 77 процента от имащите право на това американци.

Някои републиканци се обявиха срещу задължителните ваксинации, в това число и губернаторът на Тексас Грег Абът, който издаде разпореждане, забраняващо на компаниите в щата да въвеждат задължение за ваксинация. Част от действащите там компании заявиха, че възнамеряват да пренебрегнат забраната.

Очаква се до края на годината се очаква в САЩ да бъде одобрено ваксинирането на децата на възраст между пет и 11 години. Байдън заяви, че се очаква съответните органи да вземат решение за това в следващите няколко седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук