Джо Байдън

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри военна, икономическа и хуманитарна помощ в размер на 33 млрд. долара (27 млрд. паунда) в подкрепа на Украйна „през следващите пет месеца“.

Байдън заяви, че е „изключително важно“ американските законодатели да одобрят пакета. Предложението включва военна помощ в размер на над 20 млрд. долара, икономическа помощ в размер на 8,5 млрд. долара и хуманитарна помощ в размер на 3 млрд. долара.

Той заяви, че САЩ не могат да „стоят настрана“ след инвазията – но настоя, че страната му не „напада“ Русия. Въпреки че САЩ вече са обявили помощ за Украйна, предложенията представляват значително увеличаване на помощта.

„Това не е евтино“, каза Байдън, „но отстъпването пред агресията ще бъде по-скъпо, ако позволим това да се случи“.

Президентът Байдън заяви, че военната подкрепа на САЩ за Украйна досега се е равнявала на 10 противотанкови оръжия за всеки танк, който Русия е разположила в Украйна.

Въпреки силната си реторика, заяви, че САЩ „не атакуват Русия“. „Ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия“, настоя той.

„Това, което искам да изясня на Конгреса и на американския народ, е следното: цената на това да не се противопоставиш на насилствената агресия в Европа винаги е била по-висока от цената на това да се противопоставиш твърдо на такива атаки“, пише той.

Първото искане на  Байдън за финансиране след началото на войната, което беше одобрено от Конгреса миналия месец, беше по-малко от 14 млрд. долара.

Миналата седмица президентът Байдън одобри втори пакет военна помощ в размер на 800 млн. долара (642 млн. паунда) в рамките на толкова много седмици, както и 500 млн. долара (401 млн. паунда) пряка икономическа помощ.

В четвъртък Белият дом предложи също така САЩ да улеснят конфискуването и продажбата на активи на руски олигарси и да прехвърлят приходите от тях в Украйна.

Западните съюзници, включително държавите членки на Европейския съюз, работят заедно от март насам, за да проследят активите на руския елит – от произведения на изкуството и недвижими имоти до хеликоптери и яхти.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук