Джо Байдън
На снимката: американският президент Джо Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ няма да позволят на Русия да използва „газов шантаж“, за да окаже натиск върху европейските съюзници и да подкопае санкциите, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна. Той допълни, че се работи за пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия. 

„Ние работихме с нашите съюзници, като например Япония, и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България“, заяви Байдън.

По думите му двете страни са посочили, че имат резерви от газ  – Полша в по-голяма степен и България в по-малка.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия „да използва енергийните запаси като оръжие“  и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Саки също припомни и създадената миналия месец съвместна група, която работи с ЕС с цел „намаляване зависимостта на Европа и възможността на Владимир Путин да използва енергията за принуждаване на Европа.“

Припомняме, че Русия, подложена на международен натиск заради водената от нея война в Украйна, в сряда прекрати доставките на газ за България и Полша, които са членки на ЕС и НАТО.

САЩ няма да позволят на Русия енергийно изнудване

„Няма да позволим на Русия да сплашва или да изнудва, за да се измъкне от тези санкции. Няма да им позволим да използват петрола и газа си, за да избегнат последствията от агресията си“, изтъкна Байдън.

Байдън също поясни, че както с Япония, се работи и с държави като Южна Корея и Катар, за да се окаже подкрепа на европейските съюзници.

“Агресията няма да победи, заплахите няма да победят,” каза още Байдън.

„Има елемент на самопрострелване на Русия в собствения й крак“, заяви държавният секретар Антъни Блинкен пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Блинкен също така посочи, че САЩ ще увеличат доставките на втечнен природен газ за Европа, „за да компенсират евентуалните дефицити, включително тези, които могат да възникнат в резултат на опитите на Русия да използва това като инструмент за изнудване“.

Днес Германия се сблъска с критики, че окуражава Русия, като разчита на нейния газ.

Допълнителна средства в подкрепа на Украйна

Американският президент изнесе реч, с която поиска от Конгреса допълнителна средства в подкрепа на Украйна в размер на 33 млрд. долара. Той заяви, че това „не е евтино“, но че Вашингтон не може да остане безучастен към „жестокостите и агресията“ на Русия.

Байдън подчерта, че Съединените щати „не атакуват Русия“ въпреки „тревожната реторика“ на Москва. Той заяви, че САЩ вече са доставили на Украйна по 10 смъртоносни противотанкови оръжейни системи за всеки танк, който Русия е изпратила в страната.

„Ние не нападаме Русия. Ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия“, заяви Байдън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук