Джо Байдън

САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и газ, съобщи американският президент Джо Байдън в свое обръщение, цитиран от АФП.

„Забраняваме целия внос на руски нефт и газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един силен удар на президента Владимир Путин“, заяви Байдън в обръщение от Белия дом, като добави, че решението е взето „в тясно сътрудничество“ със съюзниците.

Това е най-мащабното действие на администрацията досега за наказване на Москва заради нахлуването в Украйна.

Забраната дойде, след като демократите заплашиха със законодателство, за да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на рязко покачващите се цени на горивата.

„Решението за забрана на вноса на руски нефт и газ ще засегне и самите САЩ, но Вашингтон смята, че трябва да предприеме тази стъпка“, каза Байдън.

САЩ възнамеряват да изпълняват ангажиментите си за колективна отбрана на НАТО в светлината на руската операция в Украйна, каза още той.

САЩ разбират причината съюзниците им в Европа да не могат да се присъединят към забраната за внос на енергия от Русия, добави президентът.

По-рано Русия предупреди, че може да затвори основния си газопровод за Германия, ако Западът забрани руския петрол.

ЕС получава около 40 % от своя газ и 30 % от своя петрол от Русия и ако доставките бъдат нарушени, ще бъдат заместени трудно. За сравнение, само 8% от вноса на петрол и рафинирани продукти в САЩ идва от Русия.

Като третият по големина износител на петрол в света, Москва е наясно, че всяка стъпка за налагане на санкции би навредила сериозно на собствената ѝ икономика.

Но подобни действия могат да доведат и до рязко покачване на цените. Страховете на инвеститорите от ембарго доведоха до това, че в един момент в понеделник цената на петрола сорт Брент достигна 139 долара за барел – най-високото ниво от почти 14 години.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук