Бурният вятър в цялата страна предизвика много щети. Някои от проходите и пътищата от републиканската пътна мрежа са затворени.

Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение в 8.00 часа тази сутрин на територията на цялата община. Вятърът изкорени дървета и прекъсна тока на много места в общината.

В град Смолян токът също периодично прекъсва. Поривите на вятъра достигат над 65 км в час. Ураганът събори покрив на къща. Затворени са пътищата за селата Мугла и Турян от падналите дървета.

Кризисен щаб работи по аварийно възстановителните работи в района.

Бествено положение беше обявено и в Карлово. Вятърът е нанесал поражения върху болницата, чийто покрив в северната част е паднал. Покривът на училището „Христо Проданов“ също е бил съборен.

Курортите Пампорово и Банско са затворени, ски-съоръженията не работят.

В момента сняг вали в 6 области, 500 машини почистват републиканската пътна мрежа, но заради ветровете е възможно да има заледявания, предупредиха от Пътната агенция.

Заради снегонавявания са затворени проходите „Троян-Кърнаре“ и „Шипка“.

Преспи затрудняват преминаването по пътя село Шейново-град Шипка.

Сутринта там имаше няколко аварирали автомобила.

За движение е затворен и пътят към прохода „Крън-Шипка“.

Силният вятър в подбалканския град Шипка е прекъснал тока. Ограничено е движението на камиони през прохода на Републиката. Кметът обаче увери, че няма бедстващи хора, а когато обстановката се подобри, ще започне и почистване на пътищата.

В София са са подадени сигнали за паднали клони и дървета. От общината напомнят на гражданите да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци на жилища и да бъдат внимателни при придвижването си.

В Хасково скоростта на вятъра достигна 60 км/ч.

Заради силните навявания се счупи светофар на кръстовище в областния град. Близо 20-метров трансперант, който рекламира монумента на „Св. Богородица“, бе отнесен почти напълно.

Паното застрашаваше живота на минувачите, а от местната администрация изпратиха общинска полиция да обезопаси района, съобщи БНТ.

От областната противопожарна служба са получили няколко сигнала най-вече за паднали клони на дървета и опасно надвиснали ламарини.

Пътната обстановка е усложнена и в Добрич. Аварирали тежки камиони в близост до варненското село Любен Каравелово затвориха пътя Добрич-Варна.

Силният вятър остави и 90 села в областта без ток.

32 машини работят по почистване на републиканската пътна мрежа, но силния вятър затруднява снегопочистването.

Снежната покривка е 6 сантиметра, но вятърът го разнася над пътните настилки и и шофьорите трябва да бъдат много внимателни.

Областният управител е разпоредил чистенето на пътищата да не спира. Затворен за движение временно е само път II-29 Варна – Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили на територията на Областно пътно управление Варна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!