Берковица след пороите в началото на юни
Берковица след пороите в началото на юни/ Снимка: БТА

В общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение след поройните дъждове в късния следобед, а в община Монтана има наводнени от дъждовете участъци, съобщи за БТА областният управител на Монтана в оставка Валери Димитров.

Десетки жители на монтанското село Клисурица са евакуирани, каза директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов и поясни, че домовете си са напуснали 26 човека и че те са били настанени при роднини или в сградата на кметството, където ще прекарат нощта. По думите му в района няма хора, останали без достъп до електричество. Решението за евакуация е било взето, след като е възникнала опасност от преливане на близкия язовир. Джартов посочи, че опасността вече е преминала.

От ПБЗН информират, че нивото на язовир „Клисурица“ в община Монтана се нормализира. На място с хидромоторна помпа работят служители на главната дирекция. В Берковица работят общо четири екипа. Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на пожарната.

В Берковица и село Врачеш има наводнени къщи, но за щастие няма пострадали хора. Във всички засегнати райони са изпратени спасителни екипи на пожарната, които помагат в отводняването на жилищата.

Берковица, наводнение

Най-тежко е положението в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно училище и помещения на полицейското управление.

За около час са паднали близо 70 литра на квадратен метър.

Според очевидци, публикували снимки и видео в интернет, водата е достигнала метър и половина в ниските точки на централната част на Берковица. Тя е влачила със себе си пейки, контейнери за смет, отпадъци и дори автомобили.

Всички екипи на пожарната, Областното пътно управление и общините работят в момента за разчистване на улици, отпушване на шахти и канали и изпомпване на водата от мазета, приземни етажи и дворове. Кметовете на трите общини са на място и следят работата.

Берковица, наводнение

Координацията между общинските и държавните служби е добра и положението вече се нормализира, заяви Валери Димитров. Той посочи, че нивото на реките и язовирите в региона не се е покачило значително.

Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина у нас и на Балканите, има много свободен обем, който може да поеме идващите от планината дъждовни води, без да създава опасност от наводнение.

Сега язовирът е далеч от критичните стойности, достигнати през 2014 година, посочи областният управител.

Военни се включват с техника да помагат на засегнатите от наводненията в Берковица и Георги Дамяново

Правителството предприема спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица и в ботевградското село Врачеш. Няма данни за пострадали хора, съобщиха от правителствената пресслужба.

С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града.

Премиерът е в постоянен контакт с министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областното пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка.

Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема. Екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита нанаселението“ към МВР са на място и работят. Директорът на ПБЗН Александър Джартов посети пострадалите райони и е в постоянна връзка с вътрешния министър Калин Стоянов.

Синоптиците предупреждават, че утре над западната половина от България облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна Валежите от дъжд ще продължат, като след обяд ще бъдат интензивни.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук