маса за преговори

В сряда се очаква нов кръг от преговори между делегациите на Украйна и Русия. Според информация, получена от ТАСС, преговорите ще се проведат на територията на Беларус, в западния район на Беловежката гора.

Все още, обаче, не е сигурно дали договорената среща ще се състои, какъвто беше случаят с преговорите на 28 февруари в Гомелска област на Беларус.

Първи кръг

Още от самото начало на специалната военна операция в Украйна редица държави предложиха да предоставят място за провеждане на преговорите. Беларус беше сред първите, които направиха това. Усилията за съгласуване на датата и мястото на срещата обаче отнеха доста време.

Руската делегация пристигна в беларуския град Гомел за преговори. Но украинските дипломати отказаха да се срещнат в Беларус и настояха за среща в друга държава. Въпросът беше решен след телефонен разговор между президентите на Беларус и на Украйна. Александър Лукашенко и Владимир Зеленски. Мястото на срещата беше преместено практически на украинско-беларуската граница, в района на река Припят. Началото на разговорите беше отлагано няколко пъти.

В крайна сметка разговорите се проведоха и продължиха пет часа. В руската делегация бяха включени заместник-министърът на отбраната Александър Фомин, заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко и председателят на международната комисия на руската Държавна дума, или долната камара на парламента, Леонид Слуцкий. Тя беше ръководена от съветника на президента Владимир Медински.

Украинската страна беше представена от министъра на отбраната Алексей Резников, съветника в президентската канцелария Михаил Подоляк, лидера на фракцията „Слуга на народа“ Давид Арахамия, първия заместник-ръководител на делегацията на Украйна в Контактната група за уреждане на конфликта в Донбас Андрей Костин, депутата Рустем Умеров и заместник-министъра на външните работи Николай Точицки.

Според ръководителя на руската делегация руската и украинската страна са намерили някои точки, по които може да се очакват общи позиции. „През това време обсъдихме подробно въпросите от дневния ред и намерихме някои точки, по които могат да се очакват общи позиции. Основното е, че се съгласихме да продължим преговорния процес“, каза той.

Нов кръг

Малко след приключването на първия кръг от преговорите стана ясно, че за 2 март е насрочена нова среща. Изявленията на официални лица от Киев във вторник обаче поставиха под въпрос възможността за тяхното провеждане.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че страната му анализира резултатите от срещата с руската делегация и ще бъде готова за нов кръг, ако се наложи. Той обаче изключи възможността за преговори, ако Москва започне да „поставя ултиматуми“.

На свой ред украинският президент Владимир Зеленски заяви, че преговорите на Киев с Москва не са постигнали желания резултат и че в понеделник ще подаде молба за членство в ЕС.

Междувременно руски източник заяви, че следващият кръг ще се проведе на 2 март, както беше планирано.

Беларуският президент Александър Лукашенко изрази предпазлив оптимизъм. Той заяви, че не изключва възможността за среща между президентите на Русия и Украйна в случай на успех на мирните преговори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че е твърде рано да се говори за потенциална среща между Путин и Зеленски.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук