Чарлз Дарвин

Липсват два от бележниците на Чарлз Дарвин, съдържащи неговите пионерски идеи за еволюцията и известната му скица „Дървото на живота“, за които се смята, че са откраднати. Това са установили от университетската библиотека в Кеймбридж.

Британският учен пишел в кожените бележници през 1837 г., след като се завърнал от пътуването си с кораба „Бийгъл”. От библиотеката заявиха, че изчезналите бележници струват милиони лири.

В една книга той начертава диаграма, показваща няколко възможности за еволюцията на даден вид и по-късно публикува по-развита илюстрация в книгата си от 1859 г. „За произхода на видовете“.

Огромната библиотека на университета в Кеймбридж за първи път обявява бележниците като изчезнали през 2001 г., след като са изнесени от Специалните колекции. Дълго време се смяташе, че те са били неправилно дадени в сградата, която съдържа около 10 милиона книги, карти и ръкописи и има един от най-значимите архиви от работи на Дарвин. Въпреки това голямо търсене тази година – най-голямото в историята на библиотеката – не успя да намери бележниците.

„Кураторите са заключили, че тетрадките … вероятно са били откраднати“, се казва в изявление на библиотеката.

Оттам заявяват, че са информирали местната полиция и бележниците са включени в базата данни на Интерпол за откраднати произведения на изкуството.

Университетският библиотекар Джесика Гарднър публикува видео изявление, призоваващо обществеността да помогне.

„Дълбоко съжалявам, че тези бележници остават липсващи въпреки многобройните широкомащабни търсения през последните 20 години“, каза тя и добави, че оттогава библиотеката значително подобрила своите системи за сигурност.

Гарднър предположи, че бивши или настоящи библиотечни служители или изследователи могат да имат информация.

„Бих помолила всеки, който смята, че знае за местонахождението на бележниците, да установи връзка. Моля, помогнете“, каза тя.

Апелът е отправен в днешния 24 ноември, известен като Ден на еволюцията, когато се отбелязва датата на публикуване на „За произхода на видовете“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук