Разследващата група „Белингкат“ (Bellingcat) установи, че третият служител на руското военно разузнаване (ГРУ), който е бил във Великобритания през март 2018 г. по време на отравянето с „Новичок“ на Сергей Скрипал, е бил в България само дни, преди български предприемач и синът му да се разболеят сериозно след отравяне с неизвестно вещество.

Този трети офицер на ГРУ е 45-годишният мъж, пътуващ под името Сергей Вячеславович Федотов, е идентифициран от „Белингкат“ като старши офицер от ГРУ. Подобно на другите двама заподозрени по случая Скрипал, служителите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г., без да са налице данни, че дотогава лице с такова име е съществувало.

Сергей Федотов за първи път бе идентифициран като представляващо интерес лице от руския новинарски сайт „ Фонтанка“.

„Белингкат“ и неговият разследващ партньор The Insider („Инсайдър“,Русия) са проследили странния маршрут на пътуването на Федотов, откакто през 2010 г. е създадена фалшивата му самоличност, до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г. През тези осем години „Федотов“ обикаля много в Европа, Азия и Близкия изток, често се появява в горещи точки само няколко дни преди събития, влизащи в новините.

Пътуването от Федотов в България през април 2015 г., обаче се откроява поради своята зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 година.

На 24 април 2015 г. „Сергей Федотов” пристигна с полет от Москва в Бургас. Той е имал полет седмица по-късно, на 30 април, от столицата София обратно към Москва. Само че не се качна на борда на самолета. Вместо това, късно вечерта на 28 април, той се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и купува билет в последната минута за полет до Москва.

По-рано този ден български предприемач Емилиян Гебрев бе хоспитализиран след като припада на прием в София, на който той беше домакин. По същото време неговият по-голям син и един от директорите на компанията му внезапно се разболяха. И тримата бяха хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влоши и той изпадна в кома. Лекарите предположили, че отровата е била приложена или консумирана в деня или дните преди 28 април. Въпреки това, тъй като не можеха да идентифицират отровата, те не можеха да са сигурни в последиците от приложението ѝ или начина, по който ще окаже влияние върху състоянието на пациента.

Емилиян Гебрев поиска помощ при идентифицирането на отровата от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Едната от тях, Verifin (Верифин) в Хелзинкския университет, извърши задълбочен анализ. Лабораторията не е в състояние да определи окончателно отровата, но открива следи от два различни органофосфати в урината на Гебрев: Единият от тях е идентифициран като силен пестицид, докато другият остава неидентифицирана със стандартните инструменти за тестване на химическо оръжие.

Един месец след като първоначално е бил приет в болница, състоянието на Емилиян Гебрев се подобри значително и той беше изписан. Той каза на „Белингкат“, че няколко дни по-късно, в края на май, отново се чувствал зле и отново бил приет в болница.

За отбелязване е, че на 24 май 2015 г. „Сергей Федотов“ се връща в България с директен полет от Москва. Той си бе резервирал билет за връщане на 28 май 2015 г., но отново не се появява на борда на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, той лети с полет от съседна Сърбия в Москва.

Събитията около пътуванията на „Сергей Федотов“ до България съвпадат с модела на неговото пътуване до и от Обединеното кралство по време на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Федотов пристигна в Лондон с полет от Москва в същия ден, когато кацат другите двама служители на ГРУ – това са полковник Чепига и д-р Мишкин – макар и с друг полет. „Планирано“ е да се върне в следобеда на 4 март, 2018 г., в деня, в който баща и дъщеря Скрипал „се разболяха“ в Солсбъри. Въпреки това, както в България, Федотов пропуска обратния полет, уведомявайки, че няма да пътува само минути преди самолетът да излети. И пътува за Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

На въпрос дали знае защо може да бъде мишена на ГРУ, Гебрев не може да отговори, тъй като няма представа. Един от водещите български предприемачи в отбранителната промишленост и производство, той каза, че не може да си представи какво би могло да разгневи чуждестранна служба за сигурност достатъчно, за да тръгне срещу него и семейството му. В същото време той призна, че това е най-правдоподобното обяснение за една неразгадана мистерия, тъй като тригодишните български разследвания на отравянето му не са открили никакви следи или заподозрени.

Гебрев стига до две хипотетични причини, пишат от „Белингкат“ на нейния сайт, поради които би могъл да бъде насочен. Едната от тях е извършваният от неговата компания износ на специализирано оборудване, свързано с отбраната, в Украйна, което според него се извършва в строго съответствие с българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, признава той, е възможен интерес от страна на Русия към завод за производство на оръжие, който той контролира, който се разглежда като предприятие от стратегическо значение за България и НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук