На снимката: Димитър Бербатов по време на срещата на "Българска армия"

Целта ми е да дам „оръжията“ на хората, а те да си направят избора. Това коментира футболната легенда Димитър Бербатов, който продължава обиколката си из страната, за да се среща с представители на клубовете и да разговаря с тях относно наболелите теми във футбола ни.

Кандидатът за президент на БФС покани клубовете от София на дискусия, която се проведе на стадион “Българска армия”. На нея обаче не се отзоваха шефовете на големите, топ клубове.

В началото Бербатов изнесе емоционална реч за действията на клубовете, а след това позволи да му се задават въпроси.

Няма какво да крия, няма нищо незаконно. Ние казваме как нещата трябва да се случат. Като раздадем декларациите, ще видим кои ги няма. Ако вие сте “ОК” с българския футбол, ще ми е кофти, ще съм разочарован, няма да го разбера, но това си е ваш избор, каза той.

По думите му, самият той е пределно наясно със ситуацията.

Знам какво са случва в момента – и плащането, и късането на декларации да не се подписва. Ако ви подхвърлят топки и шест чифта ръкавици, не разбирате, че това е модерно робство. Трябва да видите голямата картина.

Ето пълният текст на речта:

Щом досега не сте го направили, да съберете 1/3 от клубовете и да отидете на Конгрес, значи нещо не е наред. Трябва промяна, а аз съм малко объркан, не мога да го разбера защо не се случва.

Ако остане същата ситуация, пиочве, ако някой ме види на улицата, да не ме доближава и да не ми говори за футбол. Ние ви носим промяната. Няма да стане за година-две. Някои неща за 10 години не могат да се оправят”, каза Бербатов, който заяви, че ако стане президент на БФС, едно от първите неща, които ще направи, е да отдели професионалния футбол в Професионална футболна лига.

Навсякъде по света първенствата се администрират от ПФЛ. В БФС трябва да останат националните отбори и съдийската комисия. Професионалният футбол – в ПФЛ. Избират си Изпълком и председател. Той е добре дошъл в БФС. Защо при нас не е така? Да не би да е заради ТВ правата? Сега БФС взима 10%, а иначе няма да вземе нищо.

Двама от членовете в Изпълкома са пред вас – аз и Мартин Петров. Третият е Стилиян Петров. Ако тези три имена не ви впечатлят, не знам кой.

Само слушам, че детско-юношеският футбол трябва да се промени, но не се прави нищо. Аз и Мартин сме тръгнали от него и сме стигнали до върха. Имаме тесни специалисти в екипа. Тези хора, работейки, ще направят така, че аз да изглеждам добре. Ако ли не – псувайте мен? Но ДЮШ е най-големият ни проблем.

Гледахме английският стил, как там е направен детско-юношеският футбол. Това е идея, линия, по която можем да говорим. Сигурен съм, че има хора от вас, които знаят повече от мен, това им е специалноста, работят го цял живот. Ами добре сте дошли, бе. Искам да има диалог.

Едно нещо, което трябва да разберете за мен. Работил съм цял живот, футболът ми се е отплатил и не искам нищо друго. Трябва да се работи.

Има пари. УЕФА – проекти – 14 млн., ФИФА – 6 млн. Пари, колкото искаш. Но някой трябва да кандидатства. Вашите проблеми се решават с пари. А парите на футболния съюз идват от УЕФА.

Държави като Малта, Гибралтар и Молдова усвояват по 100%, а ние сме усвоили 10 %. Това говори или за некадърност, или не искаш да работиш.

С цялото ми уважение към професионалния футбол, но малките отбори са мнозинство и решават кой да управлява, няма какво да се лъжем. Емоцията ме влече, защото искам да ви помогна. Когато няма загриженост от вас, това ме вбесява. Може да звучи арогантно и надменно, но стойте си така, ако не изберете промяната.

Знаете ме кой съм, но не знаете как мисля и действам. Мога да съм много радикален. Пак казвам, футболът ми се е изплатил”, допълни Бербатов, който обяви, че под негово управление могат да се извикат и съдии от чужбина.

Съдиите правят грешки, но когато са постоянни, няма да свириш. Ще викнем съдии от чужбина, а ти сядаш да работиш и надграждаш. Затова се опитвам да ви вменя малко вина, защото не сте го свършили, а само се оплаквате.

Ние ще направим това, което трябва. И е професионално, и е законно. Не искам да мълчите, защото искаме да ви помогнем. Трябва да ви е ясно и на вас: когато си подредим нещата, ще търсим държавата като партньор”, поясни бившият футболист на ЦСКА, Тотнъм, Манчестър Юнайтед и още няколко европейски клуба, който добави, че едни от най-големите проблеми в детско-юношеския футбол идват заради родителите и треньорите на децата.

Преди седмица кандидатът за президентския пост на БФС Димитър Бербатов днес изпрати сигнал до президента на България Румен Радев, служебния правосъден министър Янаки Стоилов и Агенцията по вписванията относно редица нарушения на сегашното ръководство на футболната централа и президента Борислав Михайлов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!