Володимир Зеленски/ Берлинале
Снимка: БТА

Кинофестивалът в Берлин – „Берлинале“, бе открит тази вечер тържествено с дефиле на кинозвездите по червения килим и с включване от украинския президент Володимир Зеленски, предаде БТА.

„Културата и киното не могат да останат извън политиката, когато става дума за една политика на агресия, на масови престъпления, на убийства и на терор, за една политика на тотална война, каквато е тази на Русия“, заяви Зеленски. Той подчерта, че киното може да вдъхнови и повлияе на хората, които могат да променят света.

„В тези времена изкуството не може да бъде неутрално и ако културата остане мълчалива, тя допринася за злото“, заяви още Зеленски.

Организаторите на кинофестивала насочват вниманието си върху войната в Украйна почти година след нейното начало.

По-рано американската актриса Ан Хатауей описа Зеленски като „герой на съвременността“ по време на пресконференцията, на която представи лентата „Тя дойде при мен“, с която се откри фестивалът и която е извън конкурсната програма. Тя благодари на организаторите на „Берлинале“, че са дали на всички възможността да направят така, че посланието на Украйна да се чува по-силно, а то е едно почти универсално желание за мир.

Зеленски е в центъра на документален филм, наречен „Суперсила“. Той е заснет от актьора и режисьор Шон Пен в разгара на руската инвазия в Украйна. Филмът ще бъде представен на „Берлинале“ в събота.

Шон Пен току-що се завърна от престой в Киев. От сцената на фестивала по време на церемонията по откриването му той говори за състоянието на духа на украинците, което, според него, не се е променило от инвазията досега.

„Тяхната решителност просто се е засилила. Има една изключителна солидарност и единство, които трябва да ни вдъхновяват всички“, заяви Шон Пен.

Климатични активисти се залепиха за червения килим на кинофестивала „Берлинале“

Климатични активисти се залепиха за червения килим на кинофестивала „Берлинале“, който се откри снощи.

Берлинале
Снимка: БТА

Двамата активисти от групата „Последно поколение“ изчакаха да преминат звездите по килима, след което се залепиха за него. Протестната акция е поредната на движението. Целта й беше да се акцентира, че германското правителство и обществеността трябва да предприемат действия, за да предотвратят курса към климатичен ад, който ще промени смъртта на милиарди хора, посочва Ройтерс.

„Ако продължим да бягаме от реалността, ние ще провалим шансовете за преломен момент и ще предизвикаме смъртоносна лавина, от която няма да има изход“, заяви климатичната активистка Лиза Викелман, участваща в акцията.

Протестът не възпрепятства церемонията по отриването на фестивала „Берлинале“.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук