Бетина Жотева
източник: Бетина Жотева

Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии. Тя беше избрана с три гласа „за“ и два „въздържал се“. Жотева смени на поста София Владимирова.

Пред БНР Бетина Жотева заяви:

„Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“.

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година. Жотева встъпва в длъжност от утре.

Жотева е била единствен кандидат и е избрана с 3 гласа „за“ (Галина Георгиева и София Владимирова, които са от парламентарната квота и са издигнати от ГЕРБ, както и самата Жотева).

При гласуването са се въздържали Ивелина Димитрова (от президентската квота, избрана от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).

Димитрова мотивирала решението си с това, че не познава Жотева като мениджър. Еленова пък обяснила, че не знае дали новият председател ще се справи с административната работа.

Жотева е член на СЕМ от май 2016 година, въпреки че беше избрана за поста година по-рано. Причината за това беше, че и парламентът трябваше да избере нов член и решението на депутатите и указът на президента за назначаване на член на СЕМ трябваше да влязат в сила едновременно. Тя е от президентската квота в регулатора и е предложение на тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Около Жотева имаше и скандал през 2017г., след като журналистката Къдринка Къдринова обяви на заседание на медийната комисия в парламента, че има информация, че Жотева е казала пред поланици, че външният министър Екатерина Захариева е за закриването на радио „България“.

От запис се разбра, че Жотева ѝ е отговорила „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“. Тогава Жотева призна, че го е казала, но определи думите на Къдринова като фалшива новина и активно мероприятие.

Малко след това БСП поиска оставката ѝ от медийния регулатор, но тя не напусна поста си.

Преди да влезе в СЕМ Жотева беше говорител на МВнР. Била е пиар на двама министри – на икономиката и енергетиката и на регионалното развитие в двата служебни кабинета, назначени от президента Плевнелиев през 2013 и 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!