Бойко Борисов
на снимката: Министър-председателят Бойко Борисов

Подчертавайки, че не иска да влияе на избора за нов тип боен самолет, премиерът фактически взе страна, като обяви своите предпочитания към F-16. Трябва ни боен самолет, който може да навлиза във военни действия и да надделява. Ситуацията в региона се усложнява, заяви Борисов в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

„Надявам се да дадат по-добри условия, защото това, което съм разговарял с пилотите – нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. Има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся – дебело подчертавам, освен че искам за нашата авиация да има най-добрия самолет, защото ситуацията в района се усложнява“, каза премиерът Борисов.

Премиерът посочи, че очаква в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната ни авиация.

„В момента имаме само транспортни. В последните 10-15 години в други правителства са купувани само транспортни „Кугар“-и, „Спартан“-и, „Пантери“ – без въоръжение“, добави министър-председателят.

Премиерът коментира пред журналисти и случа в Керченския залив.

„Незабавно да се пуснат поне обикновените моряци. Това много би допринесло за разрешаване на кризата между Русия и Украйна и независимо от вътрешнополитическите си проблеми, които искат да решават тези държави, да седнат и да затворят този конфликт“, заяви той пред журналисти в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет.

Борисов припомни, че снощи всички лидери единодушни са гласували за удължаването на санкциите срещу Русия, но посочи, че е категоричен за спазването на Минските споразумения.

„България е изключително уязвима по този конфликт, не само заради транзита на газ, но просто заради близостта и акваторията на Черно море. Истински се надявам руските власти да погледнат с добро око на това предложение и обикновените моряци да бъдат пуснати“, добави премиерът Бойко Борисов.

В отговор на журналистически въпрос за досието по миграцията, министър-председателят Борисов заяви, че България е против разделянето на Пакета, защото това би могло да постави под риск сигурността.

„Ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно решение и разделяне на пакета ни поставя под риск. Защото ако се разделят, може да се окаже, че ние не само ги спираме, но след това трябва да се грижим и за тях, и след като мине определен период от време, те започват да се движат свободно. Затова съм толкова твърд да не се разделя Пакета“, обясни още Бойко Борисов.

Борисов подчерта още, че по време на работната сесия на Европейския съвет е настоял в рамките на този Европейски парламент и тази Комисия да се приеме Многогодишната финансова рамка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!