F-16 блок 70
F-16 блок 70

Доклад, внесен от военния министър Красимир Каракачанов и от икономическия Емил Караниколов, предлага да бъдат започнати преговори със САЩ за нов изтребител F-16 „Вайпър“ /Блок 70/. Документът е резултат от работата на междуведомствената експертна група и политико-военната група за избор на нов многоцелеви изтребител на ВВС.

„Министерски съвет да предложи на Народното събрание да възложи на МС да подготви проект за международен договор и проведе преговори с правителството на САЩ за придобиване на но тип боен самолет от България“ –  е записано в проекта за решение на МС.

На базата на доклада се предлага и конкретен вариант за решение на МС и НС, с който да бъде продължена и окончателно финализирана процедурата на нов многоцелеви изтребител.

„Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ – каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов – При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри.“

Каракачанов уточни, че ако предложението бъде одобрено от МС, следва ратифициране от НС.

Изборът не е изненадващ, като се има предвид, че някои фигури и експерти дадоха през последните месеци в медиите индикации за предпочитанията на управляващите към американските изтребители. Връх на „ненамесата“ в работата на експертните групи бе скорошното изказване на премиера, според което, без да се меси, по негови данни F-16 е доста по-добър самолет от другите предлагани.

В доклада е записано, че и при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна, като необходимите разходи са различни в зависимост от типа на избрания самолет. Отбелязано, че за две от предложенията (Италия и Швеция) страните обвързват доставката на самолетите (по време и способности) с доставка от България по договори с трети страни на оборудване, лицензи и разрешения. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че за да се сключи договор с Италия или Швеция, ние трябва предварително да имаме договори с трети страни за липсващите в пакетите въоръжение и оборудване. Стойността на посоченото по горе оборудване, лицензи и разрешения не е включена в техните ценови оферти.

„Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат”, се казва в доклада.

Това е втора процедура по избор на нов изтребител, след като предишният избор – шведският „Грипен“ – беше отменен с доста озадачаващи аргументи.

Офертата на САЩ ще бъде подобрена, за да влезе в необходимите финансови параметри. След изказването на американския държавен секретар Майк Помпео по-рано тази седмица стана ясно, че окончателният й вариант ще се оформи при двустранните междудържавни преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!