Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Смесената българо-македонска историческа комисия не е постигнала никакъв напредък по отношение на двустранните отношения по време на 11-тата поредна среща, която се проведе на 3-и и 4-и декември. Не е направена дори една миниатюрна стъпчица напред. Това заяви проф. Ангел Димитров.

„След деветата среща нашите колеги отказваха да подписват протоколоите, като настояваха навсякъде да съществува термина „македонски“. Блокирайки подписването на протоколите, те поставят под съмнение нашата работа. Нещата изглеждат несигурни и показват нежелание да се работи интензивно и резултатно. Това е част от опит за дискредитиране на България“, каза проф. Димитров.

По думите на българския професор Комисията е далеч от постигане на споразумение относно учебника за 7 клас в РС Македония, като той определя дискусиите по точката за цар Самуил за „абсолютно безрезултатни”.

„Движим се с костенурско темпо. Надяваме се само следващата година да направим това, което се очаква от нас“, заключи той.

Много ми се иска в следващата година, ако работим пълноценно, наистина да направим това, което се очаква от нас заради подписания Договор за приятелство и добросъседство, добави още проф. Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук