По време на историческата среща ЕС-Западни Балкани, която се проведе днес в София европейските лидери приеха съвместна декларация за региона. В нея не са залегнали конкретни срокове за разширяване на общността, но се декларира подкрепата и политическата воля за усилия в тази посока.

Като основни посоки за усилия от страна на партньорите са очертани съдебни социално-икономически реформи.

„ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.“, се казва в документа.

В същото време се казва, чв ЕС зачита „ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава“. Според европейските страни гражданското общество и независимите медии имат голяма роля в този процес.

Укрепването на регионалните връзки и разрешаването на конфликтите е друга важна тема, на която ЕС обръща внимание.“

ЕС подкрепя ангажимента на партньорите от Западните Балкани да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и изпълнението на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения на двустранните им спорове, които се коренят в наследството от миналото, и полагането на допълнителни усилия за помирение.

Създаването на тесни връзки и възможности в рамките на региона и с ЕС е от основно значение за сближаването на гражданите и икономиките ни, както и за подобряването на политическата стабилност, икономическия просперитет и културното и социалното развитие. Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, се ангажираме да повишим значително свързаността във всичките ѝ измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.“

С подписите си под декларацията европейските лидери заявяват, че ще подкрепят инвестиционния пазар, енергийната сигурност и енергийна ефективност и транспортната свързаност.

„С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация.“, се казва в декларацията.

От днес стартира и програма на ЕС, насочена към ускоряването на подобряването на живота за младите хора в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани. Тя е в съответствие със съобщение на ЕК, публикувано на 6 февруари.

Стана ясно и, че предстои още една среща на върха във формат ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе през 2020 г. по време на европредседателството на Хърватия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук