бездомни кучета

Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя. Това сочат данните от Интеграционната система на Българската агенция по безопасност по храните – ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите приеха днес Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е увеличил през изминалата година. Това е показателно за засиления контрол на инспекторите от всички областни дирекции по безопасност на храните.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 животни, от които 4653 са осиновени.

Процентът на осиновените кучета е най-висок

в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя. Това е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г.

Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика. Това е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната, пише в отчета.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук