протест Нидерландия

Най-малко 20 протестиращи бяха арестувани, а 7 души, включително полицаи, бяха ранени по време на митинг срещу ограниченията заради COVID-19 в холандския град Ротердам.

Митингът в Ротердам започна в петък срещу новите ограничения, обявени миналата седмица. Вечерта полицията използва водни оръдия и произведе предупредителни изстрели, за да разпръсне тълпата. Местните медии съобщават за няколко ранени по време на сблъсъците.

безредици Нидерландия

Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб нарече протестите „оргия на насилието“.

Изпълняващият длъжността нидерландски министър на правосъдието Фердинанд Граперхаус осъди размириците и призова за наказване на протестиращите, които са упражнили насилие.

„Наблюдението на размириците и крайното насилие срещу полицаи, специални военни части и пожарникари, които се случиха снощи, беше ужасяващо. Мъже и жени, които ежедневно излизат на улицата за нашата безопасност, са нападани, а по тях са хвърляни камъни и бомбички. Журналистите също се сблъскаха с насилие“, е цитиран Граперхаус на уебсайта на правителството.

Той потвърди, че няколко протестиращи са били арестувани и предупреди за още арести през следващите дни.

безредици Нидерландия

Миналата седмица изпълняващият длъжността министър-председател Марк Рюте въведе нов набор от ограничителни мерки, целящи да предотвратят разпространението на COVID-19, които ще бъдат в сила до 4 декември.

Ограниченията задължават магазините от първа необходимост и супермаркетите, както и аптеките, ресторантите, кафенетата и баровете да затварят в 20:00 ч. Другите магазини, фризьорските и козметичните салони трябва да затварят в 18:00 ч.

Спортните събития трябва да се провеждат без зрители, но ограниченията не засягат концертните зали, кината и театрите. Отново се налага социална дистанция от 1,5 метра и се препоръчва хората да работят от вкъщи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук