Минавате през нотариуса, веднага цялата информация за купувача, за продавача и за автомобила се изпраща електронно в КАТ. Там изготвят талона. На страницата си информират в кой ден и час човек може да отиде и да си го вземе. Всички плащания са на пос терминал или по електронен път.

От КАТ автоматично изпращат данните в общината по местоживеене на новия собственик.  Няма опашки, губене на време, гишета, намръщени, мърморещи служители, фалшификации и корупция. Така трябва да стане до есента, бил разпоредил Бойко Борисов. Информацията даде днес по национална телевизия Росен Желязков, председател на новата агенция „Електронно управление”.

Като част от административната реформа в „Пътна полиция“ се подготвят и нови правила, които ще позволят да не се пререгистрират превозните средства, когато са купени от човек от друг град. Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки да станат безсрочни. Сега валидността е десет години.

Когато държавата, местната власт, институциите, услугите, всичко стане електронно, всичко ще става светкавично и по-евтино. В идеалния вариант имате електронна идентичност. Заявявате, че искате да ползвате услугата, автентикира се вашата идентичност и оттам нататък започват да си общуват регистрите, описа предимствата на електронното управление Росен Желязков.

Сега, твърди Желязков, МВР, ГРАО и Агенция по вписванията могат разменят и взаимно да ползват наличните данни по регистри, но не могат да започнат да предлагат повече електронни услуги, защото липсва електронната идентичност.

orig-63950836184574288

Електронното управление е основата и инфраструктурата за промяна и трансформация на администрацията, подчерта Желязков. Опита и да обясни защо задачата в днешна България е толкова трудна и досега все отлагана. Даде пример с вече обявеното облекчаване на процедурата „изваждане на свидетелство за съдимост”. За да може тази справка да се прави автоматично, трябва да бъдат променени повече от 40 закона и 240 наредби.

Е-управлението значи край на задушаващата корупция, край на мудната администрация, то ще реализира и огромни икономии, не само на време.

В България хора и фирми губят 26 млн. човекочаса годишно в административни услуги, е изчислил председателят на агенцията „Електронно управление”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!