Борислав Михайлов,
Снимка: архив

Българският футболен съюз обяви, че ще организира извънреден конгрес на централата на 12 октомври, съобразявайки се с решението на Софийски градски съд, след като по-рано днес СГС отхвърли исковата молба на БФС, която целеше отмяната на този конгрес.

„Въпреки безпрецедентната ситуация в българския футбол, породена от опитите той да бъде дестабилизиран и употребен заради нечии лични интереси, Българският футболен съюз уведомява своите членове, че ще проведе насрочения от Софийски градски съд конгрес на 12.10.2021 г., от 10:00 часа в Зала 1 на НДК, в съответствие със своите правомощия и според Устава на БФС, УЕФА и ФИФА“, заявиха от централата днес.

Миналата седмица СГС обяви, че БФС трябва да проведе общо събрание на 12 октомври, съобразявайки се с искането на 189 от членовете на организацията, което е повече от 1/3, и по този начин изпълнявайки желанието на кандидат-президента Димитър Бербатов и неговия екип. От БФС се опитаха да осуетят провеждането на извънреден конгрес с искова молба, че въпросните 189 клуба нямат право да свикват общо събрание, но днес тази молба бе отхвърлена.

От БФС допълват, че всички членове на БФС с право на глас ще бъдат информирани в срок за процедурите по излъчване на делегати. Легитимното ръководство на БФС призовава всички футболни клубове да проведат събранията си за определяне на делегати свободно и без да се поддават на външни влияния и намеси, в това число – и политически такива.

Уточняват, че ще съдействат на всеки клуб при установяване на директен натиск или вмешателство от лица и комитети с „нездрави управленски амбиции“.

„С тези си действия Българският футболен съюз отново подчертава намерението си да осигури спокойствие във футбола ни и да го предпази от опасна безтегловност от позицията си на единствен легитимен и компетентен орган с правомощията да го направи“, допълват от БФС.

Настоящото ръководство на БФС остава решено да проведе и редовен конгрес на 18 март следващата година, като тази сутрин датата и поканата за този конгрес бяха вписани в Търговския регистър. По този начин към момента изглежда, че БФС ще проведе два конгреса в рамките на по-малко от половин година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!