Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Президентът на Световната банка Ким Йонг Ин направи изненадващо съобщение, че напуска поста си и ще работи частния сектор. След 6 години начело на финансовата институция той се мести във фирма и „ще се фокусира върху инфраструктурните инвестиции в развиващи се държави“, пише Би Би Си. Негов временен наследник на поста е българката Кристалина Георгиева, която се издига на длъжност, изпълнявана досега само от американци.

Ким беше преизбран начело на Световната банка през 2017 г. и се очакваше да продължи да я управлява до 2022 г., но оттеглянето му ще стане окончателен факт на първи февруари тази година. Той не е дал конкретна причина за своето решение, а в съобщението си подчерта:

„За мен бе голяма чест да работя като президент на тази забележителна институция, пълна с ентусиазирани хора, посветени на мисията да прекратим крайната бедност в срок до края на нашия живот.“

Кристалина Георгиева, която сега е главен изпълнителен директор, ще поеме председателския пост. Тя се върна в Световната банка по покана на Ким. Преди това беше комисар по бюджета на Европейската комисия. Макар и временно, тя поема върхов пост, който по традиция е бил заеман само от американци /Ким Йонг Ин е корейски американец/.

Анализаторът за Би Би Си Ейндрю Уолкър подчерта, че макар и Ким още да не е напуснал, е нормално да се мисли за постоянния титуляр на поста президент на Световната банка. Самият той не смее да спекулира за евентуални къндидати, доколкото е възможно отново да възникне един чисто политически спор – дали отново номинацията за оглавяване на Световната банка ще бъде американска, както досега?

По традиция след Втората световна война,  Световната банка се оглавява от представител на САЩ, а МВФ – от европеец. Нещата винаги са вървели така, но мнозина смятата този начин за анахроничен, подчерта анализаторът. Двете институции вече имат доста по-формализирани процедури за подбор и последните предпочетени европейски и американски кандидати имаха други опоненти.

Досега следвоенната традиция надделява, но дали администрацията на Тръмп ще бъде отворена за идеята да се прекрати утвърдената практика?

Би било изненада.

 

Заб: Заглавието е на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!