Нивото на безработицата в САЩ е достигнала най-ниските си нива от десетилетие насам, въпреки че в икономиката са се открили по-малко от очакваните работни места.

Работодателите са добавили 98 000 позиции миналия месец – далеч по-малко от очакваните 180 000.

Въпреки това, нивото на безработицата е паднало от 4,7% през февруари до 4,5 на сто през март – най-ниската стойност от май 2007.

Когато нивото е под 5% се смята, че има „пълна заетост”.

Икономиката трябва да създаде още 75 000 до 100 000 работни места за месец, за да задържи, за да отговори на броя на трудоспособното население.

Само за два месеца – януари и февруари – в САЩ са създадени повече от 200 000 работни места. Експертите обясняват ниските нива от март с лошото време и бурята на Североизток.

„Вероятно факторът „време” е оказал голямо влияние. Основните данни все още показват, че ръстът на работни места е добър”, каза Ръсел Прайс, главен икономист в „Америпрайс Файненшъл Сървиз”.

Стратегът по инвестиции Люк Бартхоломеу в компанията „Абердийн Асет Мениджмънт” коментира, че липсата на много нови места е още един знак, че „пазарът на труда е доста стегнат”.

„Забавянето на растежа е точно това, което трябва да се случи, когато в икономиката заетостта е пълна”, каза той.

Нийл Уилсън в „ETX Капитал” описа данните за март „огромна липса”. Той обаче се съмнява, че това ще спре двойното повишаване на лихвените проценти на Американския Федерален резерв. Очаква се следващото движение да през юни.

„Общата тенденция показва едно стабилно повишаване на работните места, особено ако сравним данните от юни 2016г. – едва 38 000 работни места”, обясни експертът.

Около 63% от хората работят или си търсят работа.

Още по време на кампанията си, американският президент Доналд Тръмп обеща да върне работните места на американците. Неодобряваните му похвати като забраната на американски компании да изнасят производството си в чужбина и затварянето на границите за чужденци от 7 държави, явно са довели до желания резултат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!