Часове след като принц Хари пристигна в Канада при жена си, за да започнат нов живот, далеч от кралските задължения, двойката се изправи пред нов проблем – ще съдят медии заради публикувана от тях снимка.

На фотографията се вижда как Меган разхожда кучетата си, докато носи сина си Арчи в слинг. Снимката беше публикувана в много сайтове и вестници. Адвокатите на двойката са започнали кампания срещу въпросните медии.

Двойката иска различна „връзка” с медиите сега, след като се оттеглиха от живота си на кралски особи. Но промениха ли се правилата? И какво могат да очакват Хари и Меган, след като напуснаха Великобритания?

МОГАТ ЛИ ДА СЕ НАДЯВАТ НА ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО?

Не много, според Ингрид Сюърд, кралски биограф и редактор на Majesty Magazine. Тя е изненадана, че двойката не е била подготвена от интереса на папараците, след като са се преместили в Канада.

„Най-сигурното място за Хари и Меган е във Великобритания”, каза тя пред Радио 4. „Никога досега не са били снимани без тяхното съгласие”. „Тези правила обаче не важат в Канада. Папараците могат да дойдат от целия свят, да залегнат някъде и да ги чакат.”

Смята се, че двойката е обезпокоена от активността на пресата. Стотици журналисти се намират в близост до настоящия им дом във Ванкувър, Британска Колумбия.

Адвокатите им казват, че имало опити да се снима и вътре в къщата, с помощта на специални обективи. Папараците буквално са си направили къмпинг в близост до дома на двойката.

ПР и медиен експерт Ребека Мей казва, че без дългогодишното „джентълменско” споразумение между Двореца и британските медии да се избягват папарашки снимки, Хари и Меган „ще трябва да се справят в тази нова ситуация”.

„CHEK news”, базиран във Ванкувър, беше една от първите медии, която отказа да публикува снимката, направена в Хорт Хил Рийджънъл Парк.

Редакторът на медията, Скот Фий, каза, че е говорил с фотографа, отговорен за кадъра, за да се увери, че снимката е направена на публично място.

Пред Би Би Си, Фий каза: „Това е версията на фотографа. Той каза, че Мегън не се е крила от камерата му, усмихнала му се е и не е направила нищо, за да се предпази от направата на снимката – това са неговите думи. Дали наистина се е случило така, е трудно да се каже.”

Фий твърди, че се е съобразил с аудиторията си, която често защитава двойката.

Той добави: „Искаме да уважим желанието на двойката. Не искаме да следим двойката и да им пречим”.

Той обаче признава, че неговата медия ще следи отблизо историята, тъй като тя е много интересна.

КАКВИ СА ОТНОШЕНИЯТА НА ДВОЙКАТА С МЕДИИТЕ?

Принц Хари отдавна има лоши отношения с медиите, след като осъзнал влиянието им върху живота на майка му Даяна, принцеса на Уелс. Тя загина при автомобилна катастрофа в Париж през 1997г., докато била преследвана от папараци на мотори.

Принцът често сравнява преживяванията на жена си с пресата, с тези на покойната му майка. През 2016г. принц Хари нападна медиите, че са подложили Меган – тогава още негова приятелка – на „вълна от насилие и тормоз”.

Миналата година, Хари прие извинение от една агенция, която използва хеликоптер, за да направи снимка вътре в дома му в Котсуолдс.

Херцогинята в момента води дело срещу „Mail on Sunday” заради публикуването на едно от личните му писма до баща й – Томас Кук. Меган обвинява медията, че е нарушила личното й пространство и авторските й права.

Дни, след като беше обявено съдебното дело на Меган, херцогът също заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу собствениците на „Sun” във връзка с предполагаемо хакерство на телефона му.

В изявлението си от миналия октомври, принцът отдели британските таблоидни вестници, заявявайки, че те са съсипали живота на майка му и той няма да им позволи да съсипят този на жена му,

Двойката обяви, че се отказва от кралските си задължения с идеята да се отърват от медийния интерес към тях. Но по ирония на съдбата, след тази новина, интересът към тях се увеличи драстично.

НЕ СЕ ЛИ НУЖДАЯТ ОТ ПУБЛИЧНОСТ ЗА КАРИЕРИТЕ СИ?

Според новия си договор с кралското семейство, Хари и Меган ще спрат да получават публични средства за кралските си задължения. Двойката обаче ще продължи да поддържа частните си благотворителни асоциации и дори планират да създадат нова благотворителна кампания.

ПР и медиен експерт Ребека Мей каза, че е от съществено значение съветниците на двойката да ги ръководят през този нов лабиринт и да държат пресата на Канада близо до себе си, за да се справят с преходния период.

Тя казва: „В края на краищата, за да се повиши осведомеността за техните благотворителни организации и каузите им, те се нуждаят от медиите. Затова, ключът е да се поставят граници и да се придържат към тях.”

„Говорете открито с медиите и те ще уважават личното ви пространство, ако знаят какви са правилата на играта”.

Тя предвижда, че престоят поне 12 тежки месеца за двойката и добави, че това ще зависи изключително много от следващите им кариерни стъпки.

„В краткосрочен и средносрочен план, преместването им в Канада няма да им помогне да избягат от медиите. Но в дългосрочен план това може да се окаже добър ход”.

Експертите не изключват възможността двойката да пусне собствена линия продукти за красота и дрехи, но споразумението с кралицата постави под съмнение тази идея.

Марка, включваща „кралски”, може да не е съвместима с договора, подписан с короната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!