Цената на билета за градския транспорт в София ще бъде разгледана от Върховния Административен съд.

Делото бе спечелено на първа инстанция от граждани и граждански организации, но бе обжалвано от Столична община, а преди 2 седмици бе приета нова наредба, с която общината се опитва да се измъкне от процеса и с процедурни хватки, да заобиколи гражданското недоволство.

билет 1,60

Гражданите обаче продължават да настояват за оставките на вносителите на решението – общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Зафир Зарков.

Заради делото за билета в София, но и поради множество сигнали на граждани, от гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са подали официално искане по Закона за достъп до обществена информация, на което обаче не е отговорено.

Оказва се, че към Столична община има цяла „дирекция“, наречена „правно-нормативно обслужване“ и дори на официалната интернет страница е записано, че функцията й е да „Осъществява процесуалното представителство на СО пред съдилищата, арбитражите, особените юрисдикции и други независими специализирани държавни органи по производства, по които СО е страна.“

„През м. април 2017 г., подадохме искане за достъп до обществена информация за броя и стойността на договорите за външна юридическа помощ на Столична община за периода 2015 – 2016 г. Отговор нямаме и към настоящия момент (април 2018 г.) А искането ни все още се намира при директора на същата тази дирекция г-жа Бисера Личева“, коментира Георги Статков от инициативата.

билет 1,60

От инициативата твърдят още, че наемането на външни адвокати, вместо използването на юрисконсултите на общината представлява двойно ощетяване на данъкоплатците с хиляди левове всяка година.

Гражданите настояват за публично обяснение на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и ресорния зам. кмет Ралица Стоянова и отчет колко пари са били дадени за юридическа помощ в последните 10 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук