Бисер Петков
На снимката: Социалният министър Бисер Петков

През 2060-та един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер. Това сочи прогноза на НОИ, съобщи социалният министър Бисер Петков пред „Нова телевизия“.

Увеличава се делът на пенсионерите спрямо осигурените лица – тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите. Тенденцията е броят на лицата в двете групи да се сближава.

Съгласно прогнозите, в доклада за оценка на НОИ, към 2060-та, съотношението работещите и пенсионерите у нас ще бъде близко до единицата, заяви Петков.

По думите му през 2018-та осигурителната вноска, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%.
От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

В края на миналата година 945 000 души получават пенсия по болест, а 518 000 човека са с водеща инвалидна пенсия.

Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия.

Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от хората с процент на загубена работоспособност над 71%. Тези пенсии се отпускаха като втора и трета пенсия до 2015 година. Техният брой е 435 000. Важно уточнение е, че те не се изплащат в пълен размер, а 25 на сто от размера, така че от това основно идва голямата разлика между броя на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия и общият брой на инвалидните пенсии, каза Петков.

Министърът неше категоричен, че не може да се ангажира с оценка каква част от инвалидните пенсии са фалшиви. Той увери, че инвалидните пенсии се отпускат законосъобразно, след като се предоставят необходимите документи.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!