До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, след това ще е нужна реформа. Това обяви социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

„Прогнозите са много неблаоприятни. До 2037г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. Достъпът до системата ще е все по-труден”, напомни министърът пред bTV.

Относно ниската безработица в страната Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Aнализите на Асоциацията на индустриалния капитал показват, че намаляващата безработица в България изостря недостига на кадри.  По данни на националната статистика безработицата през второто тримесечие на годината е 6,3 на сто. Спрямо миналата година тя е намаляла с 1,7%. На този фон по оценки на бизнеса в икономиката ни има 50 000 свободни работни места, за които работодателите е трудно намират хора.

Най-малко безработни има в Югозападна България – без препитание са едва 3,3 на сто от хората. Докато в цяла северна България ситуацията е по-различна – в Северозападна България например безработицата е над 10%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!