биткойн риск

Най-популярната и най-голяма по капитализация криптовалута – биткойнът, е напът да се окаже светлият лъч надежда, от който финансовата система на света има нужда напоследък след банковия стрес в САЩ и Швейцария.

Тя приключи март като цяло с растеж, набира скорост от началото на годината, а първото тримесечие е най-доброто й от цели две години насам. И всичко това въпреки мартенската бъркотия в банковия сектор, довела до фалита на няколко банки в САЩ и рисковото поглъщане на швейцарската „Креди сюис“ (Credit Suisse) от по-големия й съперник Ю Би Ес (UBS).

Ръстът на биткойна през март спрямо февруари е с около 20 на сто, което на пръв поглед е странно, като се има предвид, че две от американските банки, които бяха принудени да затворят – „Силвъргейт“ (Silvergate) и „Сигничър“ (Signature Bank), бяха от най-отворените към криптовалутите финансови институции. Те фалираха, но биткойнът продължи да расте.

Според анализатори това се дължи на няколко фактора. Инвеститорите гледат на криптовалутите като възможност да направят стъпка встрани от традиционните пари в момент на банков хаос, а те освен това им дават възможност да залагат на къси позиции. Третият фактор е подновеният апетит към риска с оглед на очакванията Управлението за федерален резерв да промени политиката си по отношение на лихвените проценти.

Инвеститорите в криптовалута донякъде пренебрегнаха и продължаващите, макар и плахи, опити за регулация на криптопазарите, започнали след шумния крах на криптобарсата Еф Ти Екс (FTX) в края на миналата година. И макар и през март да имаше определени действия по адрес на криптоборсите „Койнбейс“ (Coinbase) и „Байненс“ (Binance) не се стигна до нищо крайно.

След като през последните две години и особено след срива си през втората половина на 2021 г. биткойнът и останалите криптовалути отстъпиха на заден план, а инвеститорите да се върнаха към традиционните акции, сега ситуацията изглежда коренно променена. Корелацията биткойн-акции в момента е в полза на криптоактива, расте и корелацията му спрямо златото.

Анализаторите обаче обвързват това със сравнително здравата икономика, въпреки високата инфлация, и предупреждават, че ако по-късно през годината се стигне до рецесия, дори и мека, отдръпването от биткойна ще стане отново факт.

Първата и най-голяма криптовалута съществува вече от 15 години и е преживяла много „драматични“ моменти. По правило обаче цената й винаги се покачва, когато се покачват и лихвените проценти. Според анализатори пикът на лихвените равнища наближава, а това подпомага и рисковите активи, какъвто е несъмнено биткойнът.

По думите на Ноел Ачесън, цитиран от Ройтерс, особено важен е макронаративът. „Биткойнът не е обикновен рисков актив, той е може би най-чувствителният към ликвидност от всички рискови активи.“

На цената му, разбира се, влияят и други фактори като силния стрес в банковия сектор, както и все още съществуващите надежди, засега неосъществени, той да се превърне в широко ползвана разменна „монета“.

Ръстът на биткойна обаче се дължи най-вече на основната му досега потребителска база – индивидуалните инвеститори, както дребни, така и „китове“, смятат експерти. Според тях институционални инвеститори, като например пенсионните фондове, продължават да се отнасят скептично към криптовалутите и това едва ли ще се промени скоро.

В предходните години драматичните колебания на цената на биткойна беше тясно свързана с паричната политика. Огромната ликвидност, влята в икономиката по време на пандемията от КОВИД-19, доведе до скок в цената на биткойна, достигнал рекордните 69 000 долара в края на 2021 г.

Започналата по същото това време инфлационна вълна принуди централните банки да спрат политиката си на стимулиране на икономиката и да започнат да покачват лихвите, което пък доведе до срив на цената на биткойна до под 20 000 долара.

В момента централните банки се чудят дали и кога да спрат да повишават лихвите, а биткойнът достигна 28 000 долара и също се чуди каква посока да избере. Засега той е светлият лъч във финансовата система, но никой не може да е сигурен накъде ще поеме. Пътят му в голяма степен ще бъде предопределен от регулациите, ако все пак се стигне до такива.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук