Христо Алексиев
На снимката: Христо Алексиев

Временен механизъм за енергийни компенсации до средата на 2023 година и за тяхното финансиране е разработен от служебното правителство и се публикува за обществено обсъждане. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика. 

За битовите потребители е предвидено да останат на регулирания пазар на електроенергия и да се въведат две ценови тарифи.

„Тоест, ако потребяваш до една количество, да плащаш една цена. И над определено потребление цената да бъде друга. В крайна сметка да е по-фокусирано към по-уязвимите групи на населението“, каза Христо Алексиев.

Компенсациите за небитовите потребители също ще бъдат съобразени с европейския регламент, като ще се насърчава пестенето на енергия.

„Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани свръхпечалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си“, увери Христо Алексиев.

Представителите на браншовите организации посочиха, че приемането на такъв закон е неизбежно и необходимо, но трябва да се помисли за детайлите на предлагания механизъм, така че той да се прилага лесно и прозрачно, пише БТА.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

4 КОМЕНТАРИ

  1. Много бой ще ядете крадци долни! Този пьт цялото население ще се вдигнеВнимавайте бе ейййййй

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук