Снимка: 24 часа

Висш прокурор се самоуби. Членът на Върховната касационна прокуратура Васил Миков е открит починал в жилището си в град София. По първоначални данни става въпрос за самоубийство със законно притежаван пистолет.

Официалното съобщение, което беше разпространено в края на работния ден, гласи:

„Днес, 04.09.2019 г. в 15.35 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от член на семейството на Васил Миков – прокурор от Върховна касационна прокуратура, за това, че същият е намерен починал в жилището си в гр. София. По първоначални данни смъртта е настъпила след самопрострелване със законно притежаван от прокурор Миков пистолет. В жилището се извършва оглед, като на място са изпратени прокурор и дежурен прокурор.“

Засега повече официално информация по случая няма.

Васил Миков е бил кандидат за поста главен прокурор.

Той е 61-годишен, роден е в Добрич, завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“, цялата му професионална кариера е преминала в съда и прокуратурата в Добрич и Варна. Съпругата му е нотариус.

Юристът е първият административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна и до смъртта си беше прокурор във Върховната касационна прокуратура. Миков е известен с факта, че през 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат-наследник на бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет.

Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев. Малко след като президентът Петър Стоянов подписа указа му за назначаване (през февруари 1999 г.), Никола Филчев изпрати Миков на „заточение“ в Кърджалийската окръжна прокуратура.

Националното сдружение на българските прокурори е учредено от 13 прокурори още в началото на месеца, но бе регистрирано в съда на 18 октомври. В управителния съвет на новото сдружение, освен Васил Миков, са още Валери Първанов от Върховна касационна прокуратура и Анна Банкова от Върховна административна прокуратура.

Преди години Васил Миков бе сред критиците на едноличния управленски стил на главния прокурор Никола Филчев. Двамата влязоха в тежък конфликт, при който Миков беше подложен на натиск да спре с критиките и оплакванията от методите на ръководство на прокуратурата.

Критичният тон на варненския апелативен прокурор Миков провокираха остро негативната реакция на Никола Филчев и тогавашният главен прокурор предложи смяната му – очаквано от магистратите.

През 1999 година Миков бе основен конкурент на Филчев за поста на главен прокурор, но събра само 11 гласа, а Филчев получи поста с 14 при гласуването във ВСС.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук