Доналд Тръмп Младши

  • Американец, роден в Русия, който известно време е бил офицер от съветското контраразузнаване, е бил на срещата от 9 юни 2016 между сина Тръмп и руската адвокатка.
  • Лобистът твърди, че не е във връзка с руското разузнаване.

На срещата от миналото лято с членове на предизборния щаб на Доналд Тръмп, руската адвокатка Наталия Веселнитская, довела гост – бивш офицер на руското контраразузнаване.

Мъжът, който се срещнал с Тръмп Младши, Джаред Къшнър и Пол Манафорд е американски лобист, роден в Русия, който преди години е служил в съветските служби. За Ринат Акмещин се знае , че продължава да поддържа връзки с Москва, макар че той отрича информацията.

Но властите в САЩ са на друго мнение, предава Си Ен Ен.

Акмещин заявил пред „Асосиейтед Прес“ (АП), че срещата „не била важна“ и че самият той „очаквал по-сeриозен разговор“.

Пред АП той коментирал още, че синът на американския президент поискал от Веселнитская „сериозни доказателства за руско финансиране на Националния комитет на демократите“, но руската адвокатка казала, че няма такава информация. Акмещин добавил, че след това Тръмп Младши загубил интерес към разговора и по всичко личало, че „хората от щаба на републиканците чакат с нетърпение края на срещата“.

„Не съм очаквал, че това ще се раздуе толкова“, казал още Акмещин пред АП.

Доналд Тръмп Младши приел да се срещне с руската адвокатка след като му била предложена компрометираща информация за Хилари Клинтън, стана ясно от имейлите, които той публикува в социалната мрежа Туитър тази седмица.

Вместо това обаче, бил съшит компромат срещу Доналд Тръмп.

В началото на седмицата Веселнитская каза, че на срещата присъствал още един човек, но отказа да назове името му.

Според разследването, става дума за още един адвокат, който привлякъл вниманиeто на американските служби.

Комисии в Конгреса и спецпрокурор към Министерството на правосъдието на САЩ, разследват опитите за намеса от страна на Москва в президентските избори в САЩ от миналата година.

Информацията за мистериозния шести участник в разговора се потвърждава и от версията на юристите в президентския екип. Адвокатът на Тръмп Алан Фуерфас, заявил пред американския телевизионен канал Ен Би Си, че заедно с Веселнитская дошли още двама души. Единият бил представен като преводач, а другият като „общ приятел на Наталия и Емин“. Емин Аргаларов е руски поп певец, чиито баща милионер Арас, се познава с Доналд Тръмп.

Засега не е ясно дали „приятелят“ е офицерът от съветското контраразузнаване Акмещин.

В имейлите, които бяха публикувани от сина на Тръмп през тази седмица, Роб Голдстън (който бил продуцент на Емин) казва, че срещата с Веселнитская е била организирана от Агаларови.

Имейлите показват още, че Младши приел срещата, след като му била предложена „чувствителна информация, че кампанията на Хилари Клинтън се финансира от Русия и че това е част от подкрепата на руското правителство за кампанията на Тръмп“. Само по себе си твърдението звучи доста противоречиво, защото няма логика, ако руското правителство подкрепя Клинтън, да разкрива това на опонента й, при това – да му предлага подкрепа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук