космос

Хиляди комуникационни спътници, предлагани от десетки компании, представляват риск от фатални сблъсъци в космоса, каза бивш шеф на американската космическа агенция, цитиран от агенция Блумбърг.

„Правителството на САЩ и правителствата по целия свят не успяват да управляват правилно риска от сблъсък“, каза бившият администратор на НАСА Джим Брайдънстайн в показания пред комисията по търговия в Сената.

„Предизвикателството е, че започваме ера на големи, мулти-сателитни съзвездия“ с правила за избягване на сблъсък, базирани на няколко космически кораба, каза Брайдънстайн. Сателитите могат да бъдат унищожени от сблъсъци, „опустошаващи не само сателитните комуникации, но и полетите на хора в космоса, националната сигурност, прогнозата за времето“ и други, каза Брайдънстайн.

Брайдънстайн не посочи конкретна компания.

Корпорацията за космически изследвания на Илон Мъск е космически лидер, оперираща най-малко 1700 от своите широколентови спътници Starlink с планове за още хиляди. Kuiper Systems на Amazon.com Inc. планира 3236 комуникационни спътника. Базираната в Лондон OneWeb изгражда флот от 648 спътника.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!