Довутоглу напада Ердоган, че отдалечава Турция от ЕС
Давутоглу и Ердоган

Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу заяви, че ще стартира „ново политическо движение“ в последното предизвикателство към президента Реджеп Тайип Ердоган от бившите му съюзници.

Давутоглу беше министър-председател и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) между 2014 и 2016 г., докато отношенията му с Ердоган не се влошиха и той беше прокуден. Оттогава има постоянни слухове, че той ще създаде своя собствена партия, която да съперничи на ПСР.

„Това е наша историческа отговорност и дълг е към нацията – да създадем ново политическо движение“, каза Давутоглу пред репортери в Анкара.

Давутоглу вече уведоми за намеренията си по-рано тази година, когато разкритикува насоката на ПСР, особено след противоречивото решение за анулиране на резултатите от изборите за кмет в Истанбул, когато те бяха спечелени от опозицията. Тя спечели повторното гласуване в Истанбул с още по-голяма разлика, след като завоюва и столицата Анкара, която ПСР и нейните предшественици държат от 1994 г.

„За съжаление това решение от 2 септември остана в историята като деня, в който партията ПСР се отказа от своите основополагащи ценности и принципи“, каза Давутоглу.

Ердоган е свидетел на все по-голям брой отстъпничества от бивши съюзници през последните месеци на фона на безпокойство от репресиите срещу политически опоненти след неуспешния преврат през 2016 г.

Най-забележителното сред тях е на бившия министър на икономиката Али Бабаджан, който тази седмица заяви пред турски медии, че ще създаде своя партия до края на годината. На Бабаджан беше приписан надзора над икономическия бум на Турция през 2000-та, като беше министър на икономиката и заместник министър-председател между 2002 г., когато ПСР за пръв път дойде на власт, и 2015 г., когато напусна правителството.

Бабаджан, също сред основателите на ПСР, се оттегли от партията през юли, позовавайки се на необходимостта от „нова визия“ за Турция и „дълбоки различия“ по отношение на политиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!