Бившият зам.-министър на здравеопазването в първото правителство на Бойко Борисов – Михаил Зортев е обвиняем за това, че преди седем години е разрешил в нарушение на служебните си задължения частното лечебно заведение „Вива Медика“ ООД да извършва дублиращи медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ във Враца.

В началото на декември 2017г. здравните власти, МВР и прокуратурата започнаха акция срещу схемата „болница в болницата”, при която държавни и общински лечебни заведения са ощетявани от съвместното си съжителство с частни в нарушение на закона.

В Закона за лечебните заведения пише, че на територията на една болница не може да пребивава друго лечебно заведение, което дублира нейните дейности.

Под един покрив могат да съжителстват само лечебни заведения с различен предмет на дейност.

Примерите за нарушения на закона обаче са десетки. Забраната не се спазваше и във врачанската болница.

Около нея се разшумя още през миналата година, след като стана ясно, че състоянието й е плачевно и след като  миналия екип на здравното министерство за започна опити за спасяването й.

През декември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че договорът за наем, срещу който е било приютено частното лечебно заведение във врачанската болница, е 50 лв. за година.

Освен, че „Вива Медика“ е дублирала дейността на държавната болница, е ползвала и нейната аптека, твърдят още от прокуратурата.

Както и в други подобни случаи, тежко болните пациенти са отивали за лечение в държавната болница, а към частната се насочвани случаите, при които могат да се реализират много по-големи приходи.

Бившият зам.-здравен министър Зортев е обвиняем за това, че в нарушение на Закона за лечебните заведения е разрешил на „Вива Медика“ да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология, въпреки че същите дейности се извършват и от държавното лечебно заведение.

Държавното обвинение твърди, че от дейността му са нанесени щети за 12.8 млн. лева – сумата, платена от НЗОК на частното дружество за извършваните дублиращи медицински дейности.

От това са настъпили и значителни вредни последици за държавното лечебно заведение, тъй като при липса на частната структура, парите от НЗОК е можела да получи държавната болница.

На Зортев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Зортев бе зам.-министър на здравеопазването при първото правителство на Бойко Борисов по времето на здравния министър Стефан Константинов, но напусна заради „различни виждания с министъра”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!