арест турция
Снимката е илюстративна.

Бившата депутатка в 45-ото и 46-ото Народно събрание Албена Симеонова се е познавала с 28-годишния британец Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина от Интерпол за тероризъм. Превеждала му е, когато плащал тока и водата за къщата, в която живеел в с. Любеново, община Никопол. В същото село Симеонова има ферма за биоземеделие. 

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Той е бил задържан днес край Плевен. След това започва и производството по екстрадиция

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

Смята се, че Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

Пред БНТ депутатът Албена Симеонова отрече британецът да е задържан до нейната ферма, каквато информация се появи, и заяви, че няма нищо общо с него. Тя призна, че била много близка с дядото на младия мъж. Бодил живеел в неговата къща на другия край на селото. По думите на Симеонова тя само превеждала на британеца, когато отишъл да плати тока и водата за дядовия имот.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук