Емил Кошлуков
на снимката: Емил Кошлуков

Бивши журналисти в БНТ искат от СЕМ Емил Кошлуков, настоящ генерален директор на БНТ, да не бъде допуснат до до същинската част на конкурса за нов шеф на обществената медия, която ще се състои в края на юни.

Като причина за искането си бившите журналисти в БНТ изтъкват, че това е наложително „поради уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт“. Кошлуков е един от осемте кандидати за поста на генерален директор на обществената телевизия.

Писмото, изпратено до министъра на културата, президента и до до парламентарната комисия по култура и медии, е подписано от Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Марио Гаврилов, Камелия Дончева, Роберт Ковачев и Боряна Пунчева.

Подписалите писмото правят ревизия на управлението на Кошлуков, като изтъкват поредицата от протести с искане за оставката му, критични доклади от европейски институции, наказания, наложени от СЕМ. Според тях с управлението си Кошлуков е допринесъл БНТ да бъде „присвоена от политически и олигархични кръгове и да бъде доведена до ранга на пропагандна „държавна“ ПР медия“.

От групата представят и списък от критерии, на които трябва да отговаря генералният директор на БНТ:

 1. Да е уважавано име в професионалната общност и да има реализирани телевизионни проекти, които да са свързани с обществената мисия на телевизията, като доказателство, че мениджърските му качества са в съответствие с бъдещата му длъжност на генерален директор на БНТ.
 2. Да има концепция – идейна и структурна, в която да са ясно разписани конкретните етапи на реализация по време на мандата, критериите, които ще се спазват при провеждане на заложените реформи, както и финансовите параметри, които гарантират изпълнението ѝ.
 3. Да има в управленската си концепция заложени идеи за развитие или преструктуриране на каналите в групата на БНТ – насоченост, специфика, организационна и продуцентска обезпеченост.
 4. Да посочи авторски или лицензионни обществени формати, предавания и проекти, които да илюстрират пълноценно намеренията му за развитие на БНТ.
 5. Да представи концепция, с която да гарантира развитието на обществената медия в подкрепа на демократичното и европейско развитие на България.
 6. Кандидатите не трябва да имат в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване, когато то е в съответствие с правилата на етичния кодекс на българските медии и БНТ.
 7. Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии, да защитава принципа на равна отдалеченост от тях и да е доказал, че защитава баланса на мнения и гледни точки в публицистичните предавания и новините на обществената телевизия.
 8. Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.
 9. Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.
 10. Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.
 11. Да има висше образование (магистратура) по журналистика, политически науки, филология, икономика или право или друга близка до медиите специалност.
 12. Да е управлявал екипи и участвал в производството и създаването на телевизионна продукция, да познава процеса на създаване на телевизия не само на теория, а и на практика.
 13. Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и „Репортери без граници“.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук