Петър Илиев
на снимката: Петър Илиев

Националната електрическа компания е в добро финансово състояние. Това заяви по време на едночасова пресконференция бившият изпълнителен директор Петър Илиев, който остана на поста година и половина.

За шестмесечието държавното дружество е на печалба от 30 млн. лева.

„За година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия. Секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, същевременно изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият”, допълни Илиев.

Самият той научил за оставката “на плажа” без мотиви. Неговото обяснение за смяната му на поста директор на НЕК е, “защото е неудобен”.

Големият проблем, според Илиев, е търговията на българската енергийна борса, където все още няма ясни правила.

Бившият шеф на НЕК признава, че е правен опит да му се оказва натиск да прави фиктивни договори.

Кой точно се опитвал, Илиев не назова имена, а само „търговци и по-висшестоящи“.

Това е бил поводът и да подаде оставка, защото се е опитал да защити и интересите на НЕК.

На въпрос кой точно е висшестоящ Илиев заяви:

„Ако разгледате търговете кой си е купил енергия под себестойност на кой са подарени стотици милиони, защото ние задържаме кметове за 30-40-50 000 лева, а в същото време за няколко десетки и стотици милиони ние го правим, че така било добре. Приемам го, защото наистина законът го позволява”.

И добави:

„Направихме свободен пазар, но го направихме толкова свободен, на каквато цена искаш и на когото искаш. По неприятното според мен е, че се застрашава националната сигурност. Спешно трябва да се вземат мерки, че досега се използваше едни милиони да се подаряват на няколко фирми, което застрашава и пазара на енергия в България.

Петър Илиев предлага законодателна промяна, свързана с държавните и общинските предприятия в енергетиката.

„Когато работят на загуба трябва да има виновен – дали ще е изпълнителният директор и органите за управление в дружеството, трябва да носят наказателна отговорност.

Припомняме, че на 2 август 2019 г. с решение на Съвета на директорите (СД) на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД беше извършена промяна в ръководния състав на „Национална електрическа компания“ ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор, застана Иван Йончев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!