Петро Порошенко

Американският предприемач и милиардер от украински произход Сам Кислин заяви, че бившия украински президент Петро Порошенко за пет години управление е изнесъл от страната най-малко $8 милиарда.

Кислин окачестви Петро Порошенко и генералния прокурора Юрий Луценко като корупционери, които са работили „за своите джобове и са откраднали твърде много пари”.

„Само Порошенко по време на своето президентство е изнесъл от Украйна най-малко осем милиарда долара”, заяви той и добави, че само по известните на него факти са били изнесени от 700 млн. до 800 млн долара чрез държавната компания „Центренерго”.

Освен това Кислин разказа, че в САЩ срещу бившия президент са заведени редица дела. Едното от тях засята възможното изтегляне в чужбина на средства от транш на МВФ за Украйна в размер на милиард долара.

Според предприемача тези пари по разпореждане на Порошенко са могли да отидат не по предназначение. „Те са били изнесени под формата на рефинансиране на търговки банки, а след това те са попаднали в нечии джобове”, поясни.

Когато бе на власт, Порошенко забрани влизането на Кислин в Украйна, след като американският бизнесмен съобщи за корупционните му схеми. Той пристигна в Украйна тази седмица, за да се срещне с новото ръководство на страната.

В момента срещу Порошенко вървят 11 разследвания, по три от които той е свидетел. По-рано Луценко, заявяваше, че Порошенко е свидетел във всички дела, в които фигурира неговото име.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук