Христо Ангеличин
на снимката: Христо Ангеличин

Спецсъдът осъди бившия зам. външен министър Христо Ангеличин на 4 години лишаване от свобода, но оправда бившия външен министър Даниел Митов.

Ангеличин е осъден на 4 години затвор и глоба от 4 000 лв. Присъдата е подписана единодушно от съдебния състав. Тя не е окончателна и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран съд.

Припомняме, че в началото на октомври съдът допусна изменение на обвинението на бившия външен министър Даниел Митов. Тогава прокуратурата поиска изменение на обвинението от престъпление по служба в обвинение за злоупотреба на доверие.

Декември 2017 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд (СпНС) обвинителен акт срещу Даниел Митов – бивш министър на външните работи и Христо Ангеличин – бивш заместник- министър на външните работи. Митов тогава бе обвинен за престъпление по служба. Ангеличин е обвинен в безстопанственост.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице – заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция.

В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева , изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение – престъпление по чл.219, ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК.

Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР сключило две споразумения (от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г.) с МЗХ, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез Министерството.

С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!