Йерусалим, огън

В главното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън ще протече при закрити врата.

Измолването на Благодатния огън се извършва в навечерието на почитането от православните християни Възкресение Господне на Велика събота. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим. Тази година, обаче, е по-особена за вярващите. Заради пандемията от коронавирус в храма ще присъстват само няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православни църкви.

В съответствие с разработения от израелското външно министерство протокол, гръцки свещеници ще доставят Благодатния огън до Портата на Яфа в Стария град и ще го предадат на представители на акредитирани в страната дипломатически мисии.

Още преди седмица улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха обичайните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa – Пътят на страданието) в навечерието на чествания от католиците Великден. Церемониалната разходка по Пътя на страданието бележи пътя, който според християните Иисус е изминал към своето разпятие и възкресение.

Представители на БПЦ също няма да пътуват до Йерусалим за Благодатния огън. Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Църквите в България обаче остават отворени. Службите ще са пред храмовете и ще има значителен брой полицаи, които да следят за спазване на дистанция.

Тази година Великден в Гърция ще бъде посрещнат без посещения в църквите, без традиционните обичаи, със засилени мерки за сигурност и по-строги наказания за нарушителите. Гърците трябва да останат по домовете си, от където ще могат да проследят по телевизията тържествените богослужения.

По телевизията гръцките граждани ще могат да проследят пристигането на Благодатния огън от Йерусалим, което е планирано за следобедните часове.Тази година той ще се пази в църква в Атина и няма да бъде разнесен из страната, каквато е действащата практика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук